Ester a Josefina: „Už nemůžu.“ Vybrat do knihy z 1500 vztahových vět ty nejlepší byla fuška

2. duben 2018

Kreativní dvojice Ester Geislerová a Josefina Bakošová přišly oslavit 100. díl pořadu Kompot. Přinesly s sebou ukázku z knihy Terapie sdílením, která vyjde na konci dubna. Šimonovi a Hance vyprávěly o partnerských dramatech, díky nimž vznikl instagramový projekt „vztahových vět“, jestli své děti (Ester – syn a dcera, Josefina – tři dcery) vedou k velikonočním tradicím, a samozřejmě, co připravují dalšího.

Ester a Josefina spolu začaly spolupracovat před více než dvěma lety na kolekci kabelek. „Povídaly jsme si u toho, řešily vztahy a dost jsme se u toho nasmály,“ vypráví čtyřiatřicetiletá umělkyně a herečka Ester o chvíli, kdy vznikl úplně nový druh oblečení – tzv. vztahové tričko, základ jejich společné kolekce Manifesto (o jaké další kusy oděvů ji rozšíří, zjistíte v rozhovoru).

Tehdy ještě netušily, že vymyslí i českou instagramovou senzaci, která propojuje dvě zásadní témata mladých lidí – až sadistické nípání se ve vlastním nitru a exhibicionismus sociálních sítí. V dnešní sice sluníčkové, ale matoucí době, kdy se partneři fotí v objetí ještě těsně před rozchodem (Daro? Rytmusi?), se Josefina s Ester zaměřily na vztahy, když je veřejnost nevidí – v upřímné trapnosti zoufalých SMSek a blábolivosti internetových konverzací. Tyhle bolístky pak na Instagramu a Facebooku taví na internetový humor, ve kterém se pozná každý, a navíc jsou autentické. Do ledna holkám v messengerech přistálo 1 500 vět, ze kterých se snažily vybrat to nejlepší právě do své knihy.

V novinkách z popkultury se kromě rozchodu slovenského powercouplu a instagramové debaty Evy Holubové a Tamary Klusové o násilí během Velikonoc řešila i „skandální transformace“ zpěvačky Christiny Aguilery v časopisu PAPER. Proměna pomocí vatového tamponku a hutného odličovacího mléka Ester s Josefinou nadchla. „Mám ráda přirozenost a skoro vůbec se nemaluju. Na druhou stranu, když mě nalíčí pro nějaké focení, tak si připadám schovaná v masce a s objektivem se mi komunikuje líp,“ přiznává devětatřicetiletá návrhářka oblečení i parfémů Josefina. Možná to doteď měla Christina podobně.

Poznávají se lidé v anonymních screenshotech? Co překvapuje Josefinu a Ester na konverzacích dnešních dospělých nejvíc? Ušila Josefina své šestnáctileté dceři šaty do tanečních? A jak obě vzpomínají na toto období teenagerské hrůzy? Kdo se vrhl na psaní a DJing, Ester nebo Josefina? Poslechněte si 100. díl pořadu Kompot, ve kterém zazní exkluzivní ukázka z nové knihy Terapie sdílením.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.