Estetika pleteného svetru. Průvodce vřelým i pichlavým světem Daniela O'Sullivana

10. květen 2019

Relapse, Kscope, Thrill Jockey, House of Mythology anebo O Genesis – to jsou jen některé z labelů, u kterých vydává britský hudebník Daniel O'Sullivan. Lidi jako on máme tendenci označovat za workoholiky. Vší plodnosti navzdory ale O'Sullivan nepůsobí jako člověk, který by se do něčeho nutil anebo cokoliv lámal přes koleno.

V jeho sólové hudbě i tvorbě kapel, do jejichž zvuku zásadní měrou promlouvá, najdeme řadu vlivů – od tradičního anglického folku přes okultní líheň kultu Current 93 po syntezátorový pop. Na jeho nahrávkách je kromě melancholie nezřídka i hodně popové blyštivosti, ovšem takové, jakou si spojíme spíše s vetešnictvím než koncertem Beyoncé. Tady se to nehemží blesky bulvárních fotografů, ale spíše odlesky cingrlátek a šmuku s patinou.

Daniel O'Sullivan

A přestože si O'Sullivan dává záležet i na básnivosti své hudby, ta není obtěžkána bardskou seriózností, která by mohla mířit až k přílišné zahleděnosti do sebe. A nejde ani o plačtivé písničkářství v linii Glena Hansarda – vlastně je až trochu urážlivé dávat ho s O'Sullivanem do jedné věty. Svět Daniela O'Sullivana je hravý, melancholický a křehký, jako by skladatel, básník a multiinstrumentalista s každou písní a deskou znejasňoval hranici bezpečného úkrytu a světa, ve kterém musíme být neustále ve střehu. „Once upon a dream,“ zpívá na aktuální desce Folly a takovým pohádkovým snem se jeví být i jeho hudba. Pojďme do ní společně proniknout prostřednictvím průřezu jeho rozmanitou diskografií.

Guapo – Jeweled Turtle

Experimentální rock? Nebo dokonce art rock nebo crossover? Užitečnější bude uvést kapelu Guapo jmény labelů Ipecac a Neurot, kde mimo jiné vydávali. Hypnotická syntéza matematicky přesné instrumentace a psychedelické nálady byla pro O'Sullivana prvním významným zářezem. Po vydání alba Elixirs kapelu opustil.

Ulver – February MMX

Období kolem roku 2010 nebylo pro norské Ulver tím nejsilnějším. S frontmanem Krisem Ryggem se O'Sullivan znal z experimentálních Æthenor, a když se začali bavit o společné práci v Ulver, mělo jít zprvu jen o pomoc při hledání koncertního zvuku. Nakonec z toho byla spolupráce na několika deskách, které značily posun někdejších blackmetalistů k více písničkovému a nepokrytě popovému tvaru.

Grumbling Fur – Heavy Days

O'Sullivanův svetr ve své nejvíce hřejivé podobě. S písničkářem Alexanderem Tuckerem tvoří nerozlučnou dvojku, která se ráda vyhřívá na rozkvetlé mezi vlídných písniček a neustávajícího snění. Můžete být mistrem bohatých aranžmá a přitom nesklouznout nikam k artrockové sebestřednosti, Grumbling Fur jsou toho nejlepším důkazem. Posmutnělá radost jako klíčová charakteristika.

Laniakea – Zone in Parallel Rose

Klidný svět plný vzruchů. Experimentálnější poloha, kterou O'Sullivan ještě více rozvíjí v průběžně oživovaném projektu Æthenor, na kterém kromě výše zmíněného Krise Rygga participuje i Stephen O'Malley ze Sunn O))). Na debutu dua Laniakea složil spolu s Massimem Pupillem (Zu, Becoming Animal) křehkou elegii, která pohlcuje silnou náladou, ale zejména poutá pozornost množstvím nenápadných detailů. Snivá nahrávka, která neuspává.

Miracle – Light Mind

Taneční hledání ztraceného času. Popu se O'Sullivan nikdy nebál, podobně jako Steve Moore ze syntezátorových kouzelníků Zombi. Jejich společný projekt Miracle oživuje neonovou estetiku, jaká tak sluší třeba filmům Nicolase Windinga Refna, ale jaká může připomenout i hudbu kapely Maserati.

Daniel O'Sullivan – Under the Knife

A ještě jednou pletený svetr – věc, která asociuje teplo domova a vřelost, ale dokáže i píchat. Aktuální sólovka (ještě než začal vystupovat též pod svým jménem, vydával O'Sullivan své „nekapelní“ nahrávky jako Mothlite) se tematicky točí kolem zrození (syna) a smrti (přítele) – což skladba Under the Knife symbolizuje z celého alba nejlépe. Tohle je zpráva ze světa, který je nesporně křehký, ale zároveň otužený časem tak, že ho jen tak něco nepřekvapí.

Vstupte do vábivého a rozechvělého světa Daniela O'Sullivana. Co o něm vypovídá aktuální album Folly? Šíří dobrou náladu, anebo uvrhuje do splínu? A jakou roli v něm hrají lišejníky?

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.