The Estranged vystoupí v Brně a Praze

27. březen 2014

Američtí punkáči z Portlandu The Estranged se objeví dvakrát v České republice. Nejdříve zahrají 29. června v Brně v klubu Yacht a o den později pak na strahovské Sedmičce.

Když jsem před pár lety poprvé držel v ruce desku Static Thoughts s jednoduchým obalem s kříži, nic nenasvědčovalo tomu, že to bude na dlouhou dobu jedna z mých nejposlouchanějších nahrávek. Vlastně i ten první poslech jen tak trochu prošuměl, ale bylo to prostě jen tím, že jsem u toho balil nějakou krabici a nasamploval to zvukem lepící pásky. Když jsem to dodělal, sedl jsem si ven, dal si kafe a pustil si to ještě jednou. A v tu chvíli jsem si řekl jenom - no teda. A pak hned, že bych je jednou strašně rád viděl živě. No a teď se to konečně stane, jelikož vyrazili na turné k aktuální desce Subliminal Man, která vyšla opět na Dirtnap Records.

Úplně upřímně, to že The Estranged tvoří kompletní mužské osazenstvo Remains of the Day (a tím pádem i členové Hellshock, From Ashes Rise nebo Warcry) jsem zjistil až dodatečně. A nic to na ničem nezměnilo. Jen mi došlo, odkud pramení ta neobvyklá energie a ostrost, která v tomto stylu rozhodně není běžná. A taky jsem si řekl, že odrbaní portlandští punks si konečně splnili svůj sen a udělali kapelu, která je vlastně takovou poctou Wipers. Ale ani omylem to není nějaký tribute band, na to mají tihle chlápci moc velkou hrdost a taky dostatečný přetlak vlastních skvělých nápadů, které se v nich nahromadily za ty roky, kdy řezali crust.

Ta doba zrání přinesla mimo jiné i velký nadhled a taky jednoznačný fakt, že The Estranged už tuhle hudbu milují roky a nejsou to jen nějací studenti designu, co si před týdnem poslechli Joy Division. Tady jsou kromě zmíněných Wipers jasné kořeny v kapelách jako Agent Orange, Avengers, Germs nebo X a teprve při promíchání s jasným vlivem Joy Division nebo Wire dostaneme finální výsledek. Ten tedy ještě lehce dolaďuje hitovost Buzzcocks nebo potažmo The Clash. Vzniká tím uhrančivá punková muzika, která má potřebnou tvrdost, naprosto návykové kytarové melodie a temnou náladu.

Za bicími sedí Keith T., jehož nápřah vyniká při úsporném hraní možná ještě víc než při crustové kanonádě. On je podle mě hlavním důvodem, že kapela totálně šlape a zároveň si dokáže udržet ponurou atmosféru, která smrdí po starých The Cure. Sečteno a podtrženo, The Estranged jsou další skvělou punkovou kapelou z Portlandu, která představuje tamější scénu v trochu jiném světle, než jak bývá vnímána, ale s přehledem dokazují, že z její pověstné síly se neztratilo vůbec nic. Informace z již proběhlých evropských koncertů navíc jednoznačně hovoří o tom, že naživo je opravdu na co se těšit. Předskakovat bude anglická masírka Khuda.

02375219.jpeg

The Estranged budou hrát také v Brně, a to o den dříve, tedy 29.6. Koncert začne okolo 20.00 v klubu Yacht. Předskakovat budou My Dead Cat a Daša Fon Flaša.

autor: Banán
Spustit audio