Eucharistie s Baby Yodou nebo ovladačem na PlayStation. Papež František je hrdinou memů

26. říjen 2020
Fenomem

Objektem memových vtípků se v posledních letech stal leckdo. Teď přišla řada i na svatého otce, papeže Františka. V obrázkové mozaice poskládané ze čtyř fotografií na sociální síti Twitter pozvedává hlava katolické církve s přimhouřenýma očima k nebi Baby Yodu, ovladač k herní konzoli nebo CDčko Kanyeho Westa. Zdá se to nepravděpodobné, ale svatý otec má na svědomí jeden z nejvýraznějších říjnových memů.

Zmíněná fotografie papeže Františka s tělem Kristovým sváděla k vtípkům už před sedmi lety, kdy byla pořízená a kdy se ujal svého úřadu. Masivně se ale rozšířila až teď – nápad je pořád stejný a vychází z toho, vložit mu do rukou co nejabsurdnější věc. Novinkou je ale twitterová koláž, která si pohrává s možností zveřejnit v čtvercové mozaice čtyři obrázky, které dohromady dávají obrázek nový – zmíněná náhražka hostie je obyčejně vlevo nahoře a jistá syrovost kombinace je součástí kouzla takové koláže. Už se ale objevily i převrácené verze, v jedné takové papež stříhá vlasy opičce. No, proč ne.

Před internetovým humorem není nikdo v bezpečí, ani zástupce Boha na zemi. A aktuální papežský mem není ani náhodou ojedinělý. Na jedné čtyři roky staré fotografii má papež zvednutou ruku a vypadá to, jako kdyby rapoval, což si samozřejmě internet nenechal ujít, a sítí putovaly vtípky s hashtagem #PopeBars.

Na jedné čtyři roky staré fotografii má papež zvednutou ruku a vypadá to, jako kdyby rapoval, což si samozřejmě internet nenechal ujít a sítí putovaly vtípky s hashtagem #PopeBars

A slavná je i dva roky stará fotografie, na níž mu vítr zvedl kolem krku obrovský límec a trochu to vypadá, že se vznáší nad zemí v jakési podobě zázraku. Ať už jsou ale memy jakékoliv, v drtivé většině jsou k Svatému otci velmi něžné – nenechte se mýlit, memová komunita má současného progresivního papeže v neochvějné lásce a nic se na tom nemění ani v roce 2020.

Aktuální svatý mem je také důkazem, jak důležitou roli hraje na současné memové scéně Twitter. Samozřejmě že pohyblivé virály, jako tanečky a scénky, se dál šíří hlavně přes TikTok a obrázky letí světem přes Instagram, ale pokud jde o největší dopad napříč věkovými skupinami, Twitter je pořád ve vedení. A papežský mem je exkluzivně twitterovský – kreativně si pohrává s možnostmi uživatelského interface portálu, dává průchod kreativitě na druhou. A to, jak uživatelé Twitteru oživili zapomenutý obrázek s jeho Svatostí, je rozhodně obdivuhodné.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč se papež František stal memovou hvězdou. Je internetová kultura k Svatému otci vždy milá a umí papež rapovat? A je to vůbec ještě eucharistie, když pozvedá místo hostie Baby Yodu?

autor: Karel Veselý
Spustit audio