Europoslanec Svoboda: Castro byl tyran, Junckerovi jde o obchod s Kubou

28. listopad 2016

„Svět přišel o muže, který byl pro mnohé hrdinou,” pronesl předseda Evropské komise Jean-Claude Junckera k úmrtí kubánského vůdce Fidela Castra. Řada politiků to bere jako urážku obětí Castrovy diktatury. Jak by tedy Unie měla na odchod Fidela Castra reagovat?

Kontroverzní politik, který 25. listopadu zemřel, je svými obdivovateli oslavován jako vůdce, který přinesl na Kubu bezplatné zdravotnictví a téměř vymýtil negramotnost, také ale ovládal všechna média v zemi a po jeho režimu zůstalo několik desítek politických vězňů zbaveno svobody.


V červenci roku 2006 předal Fidel Castro vládní pravomoci svému bratrovi Raúlovi, o dva roky později se Raúl ujal vlády nastálo. Evropská unie se nyní snaží o oteplení vztahů s Kubou. Jsou s tím spojené obdivné reakce jejích čelních představitelů? Do studia přišli debatovat europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda a Jiří Maštálka, člen Evropského parlamentu za KSČM.


Byly zde různé přístupy, které jsou asi měřeny různou zkušeností a poznáním té reality, která tam je. Jiří Maštálka ke kritice Castrova režimu disidenty a neziskovými organizacemi

Lidská práva v pozadí

„Na Junckerově výroku mi nejvíce vadí to lišáctví, takové to něco říci, ale neříci to podstatné. Totiž že Castro byl tyran, který padesát let utlačoval svůj lid a přivedl ho do bídy, která byla horší než to, z čeho ho osvobozoval. Evropská unie se přece pyšní tím, že lidská práva a demokracie jsou základem jejího počínání. Není doba hrát si na chytrou horákyni – je doba na to říkat věci, jak jsou,” myslí si europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda. Jeho oponent byl Junckerovým výrokem taky překvapený, podle něj jde ale o objektivní hodnocení. „Ten výrok se mi zdá spravedlivý,” říká Jiří Maštálka, člen Evropského parlamentu za KSČM.

Za pochvalnými výroky stojí podle Svobody snaha Unie o zlepšení ekonomických vztahů s Kubou. „Lidská práva jsou v tomto výroku upozaděna, právě aby nedošlo k narušení obchodních vztahů. Mě by nejvíce zaujalo, kdyby vrcholní politici nereagovali, kdyby neřekli vůbec nic. To bych považoval za silné poselství, rozhodně lepší než to, co Juncker řekl,” myslí si. Podle Maštálka tu není Komise od toho, aby mlčela, chce znát její názor. A hrály zde roli ekonomické zájmy? „Tak hluboko do hlavy pana Junckera nevidím,” odpovídá Maštálek.

#ripcastro

Europoslankyně Kateřina Konečná na svůj Twitter napsala „Zemřel člověk, který z Kuby udělal ostrov svobody. Ne pro banky, ale pro lidi. #ripcastro”, pak tento tweet z jejího účtu zmizel. Komunistický europoslanec souhlasí s tím, že byl Fidel Castro velký člověk, za bídný stav Kuby podle něj může americké embargo.

„A přesto Kuba jako jediná vydržela. Zkusme si představit jediný evropský stát, který by vydržel 55 let obchodní blokády,” říká.

Ke kritice kubánských disidentů a neziskových organizací se vyjadřuje tak, že “byly různé přístupy, které jsou asi měřeny různou zkušeností a poznáním té reality, která tam je.”

autor: vis
Spustit audio