Europoslanec Svoboda: Problémem evropské integrace je, že nám tady běhá mnoho Cameronů

6. prosinec 2016

Zatímco v Rakousku zvítězil v prezidentských volbách Van Der Bellen, od kterého se dá očekávat podpora Evropské unie, v Itálii uspěl v referendu tábor, jehož součástí jsou i silně protiunijní skupiny. Jak významné dopady na Evropu budou obě události mít?

Italové v proběhlém referendu odmítli reformu ústavy, která měla zjednodušit systém vládnutí v zemi. Premiér Matteo Renzi po porážce nabídl demisi.

V Interview Plus o vlivu událostí na Evropskou unii debatuje Jan Bumba s europoslancem za KDU-ČSL Pavlem Svobodou. Ten výsledek italského referenda považuje za paradoxní.

„Zatímco opoziční strany byly pro status quo, Renzi chtěl změnu. Byl ale započítán mezi establishment, tedy mezi ty, kteří hájí současný stav. Voliči si volbu přečetli osobně, ne obsahově, takže hlas proti premiérovi považovali za boj proti režimu,” myslí si.


Evropská unie momentálně řeší několik závažných problémů dohromady. To je nepříjemná situace, ale Unie zůstává silným uskupením, zejména v obchodní a hospodářské části. Pavel Svoboda

Svůj politický osud prý Renzi spojil s výsledkem referenda, protože v roce 2014, kdy o referendu začal mluvit, byl ještě velmi populárním politikem. „Mezitím jeho popularita poklesla, takže výsledek se dostavil tak, jak ho známe,” říká.

Z ekonomického hlediska panují v Bruselu obavy, protože Itálie je čtvrtou největší ekonomikou Unie, zároveň i velmi zadluženou. „Dluh Itálie dosahuje 135 % HDP, což je enormní. Nezvládnutí tohoto vysokého dluhu by mohlo vyvolat potíže v eurozóně,” vysvětluje europoslanec, který v Itálii očekává nástup úřednické vlády.

Další možností jsou předčasné volby, ve kterých je velkým favoritem silně euroskeptické Hnutí pěti hvězd. „Podstatné je, že se toto hnutí nesnaží o vystoupení Itálie z Evropské unie,” říká k tomu
Svoboda.

Po Evropě běhá mnoho Cameronů

Europoslanec považuje referendum za vhodný nástroj pro rozhodování o konkrétních lokálních problémech. „V otázkách typu brexit je položena jasná otázka, ale lidé odpovídají na něco jiného. Například chtějí potrestat stávající vládu za nedostatek pracovních míst,” říká.

Odpovědí tradičních stran na ty protisystémové by podle Svobody měla být schopnost lidem jednoduše vysvětlit konkrétní výhody spolupráce.

„Jeden z velkých problémů evropské integrace je ten, že nám tady po Evropě běhá mnoho Cameronů. Ti si přisvojují úspěchy integrace, a když mají nějaký neúspěch, třeba i jejich vlastní, hážou ho na Brusel. Dokud se domácí politici nepostaví pevně za unijní projekt, veškeré reformy Evropské unie budou pokulhávat.”

Van Der Bellen sjednotitel

V Rakousku se věci mají jinak, nově zvolený prezident Van Der Bellen vyjadřuje dlouhodobě sympatie k Unii. Od Van Der Bellena očekává Svoboda snahu sjednotit, po volební kampani rozdělený, rakouský národ.

„Jeho zvolení znamená pro EU určité uklidnění, pokud jde o obavy o vývoj v Rakousku. Nemůžeme ale přehlédnout, že strana Svobodných zůstává i po porážce Hofera velmi silnou stranou,” myslí si europoslanec.

Výraznou roli při rozhodování Rakušanů sehrála podle Svobody proevropská orientace vítěze. „Pan Van Der Bellen zdůrazňoval intenzivně svému protikandidátovi jeho protievropské postoje. Reakce tamních médií ukazovala, že rakouští občané tohle velmi citlivě vnímali.”

Poslechněte si celý rozhovor o situaci Evropské unie ze záznamu.

autoři: bum , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.