Eva Svobodová: Marine Le Penová už nebude předsedkyní Národního sdružení. Strana přesto zůstává rodinným podnikem

9. listopad 2022

V sobotu 5. listopadu proběhl v Paříži sjezd krajně pravicové strany Rassemblement National – Národního sdružení. Jeho hlavním bodem byla volba nového předsedy. Křeslo šéfa strany po Marine Le Penové převezme 27letý europoslanec Jordan Bardella. Navzdory snaze zbavit se díky vnitrostranickým volbám nepotistické nálepky zůstává strana Ressemblement National rodinným podnikem Le Penových.

Více než zavedení demokratických mechanizmů do fungování strany připomíná volba předsedy předání moci loajálnímu následníkovi.

Čtěte také

Hierarchické vedení a absence demokratických principů byly pro stranu dlouho konkurenční výhodou. Bylo pro ni například jednodušší vyvolat zdání vnitřní jednoty. Politickou strategií Le Penové posledních let ale je učinit z politického uskupení respektovanou instituci V. republiky – oddémonizovat ji – k čemuž patří i vnitrostranická demokracie.

O křeslo se tentokrát ucházeli dva kandidáti. Plně k Le Penové loajální, mladý Jordan Bardella, který byl do křesla předsedy prozatímně jmenován už více než před rokem, a letitý člen strany a starosta jihofrancouzského města Perpignan Louis Aliot. Drtivé vítězství Bardelly nebylo pro nikoho překvapením.

O čem si Le Penová může nechat zdát

Ačkoliv Marine Le Penová ani jednoho kandidáta veřejně nepodpořila, Bardella byl vždy považován za jejího favorita. O zapojení mladé generace mluví prezident Macron už od své první volební kampaně. Le Penové se to prostřednictví mladého europoslance podařilo dostat do praxe.

Čtěte také

Na kartu Bardelly Le Penová vsadila ještě z jiného důvodu. 54leté političce se patrně vynořily vzpomínky na politickou otcovraždu tehdejšího předsedy strany a svého otce Jean-Marie Le Pena.

Ten jednak dlouhodobě poškozoval jméno strany svými agresivními výlevy a antisemitismem, zároveň se snažil do vedení strany dceři zasahovat i v době, kdy už byla její předsedkyní, až se rozhodla otce ze strany vypudit. Le Penová pochopila, že nechce-li dopadnout stejně, musí postupné předání moci zosnovat sama.

Vnitrostranické půtky v největší francouzské krajně pravicové straně často připomínají rodinou ságu či telenovelu. Podobně je tomu i nyní. Jordan Bardella totiž není jen snaživý a loajální mladý muž. Je to také přítel jedné z neteří Marine Le Penové. Její matka Marie Caroline, jedna ze tří sester Le Penových, byla zase vedoucí postavou volebních kampaní.

Čtěte také

Nový předseda strany Jordan Bardella krátce po svém zvolení poděkoval dvěma ženám: své matce a Marine Le Penové. Symbolické postavení bývalé předsedkyně zůstává tak ve straně jednoznačné – je matkou, jejíž pozici si nikdo nedovolí zpochybňovat.

Ve zpětném zrcátku by se mohlo zdát, že Le Penová politicky postupuje bez větších zaškobrtnutí nahoru. Opak je pravdou. Pár měsíců před prezidentskými volbami byla ve statistikách v jednu chvíli až čtvrtá. Po prezidentských volbách, které byly považované za její neúspěch, se mnozí věčně druhé Le Penové posmívali, že odjela na prázdniny.

Právě stažení se z veřejného prostoru a tudíž i z nekonečných politických hádek mohlo pomoci straně k bezprecedentním úspěchu. Do té doby si mohla o 89 poslancích v Národním shromáždění Le Penová nechat maximálně zdát.

Eva Svobodová

Právě ticho se v poslední době stává politickou strategií strany. Raději se k problematickým bodům příliš nevyjadřovat. Definitivní předání žezla do rukou loajálního Bardelly znamená pro Le Penovou oproštění se od každodenních politických konfliktů, které k funkci předsedy parlamentní strany neodmyslitelně patří. Znamená pro ni ale také prostor věnovat se dalšímu velkému politickému úkolu – prezidentským volbám v roce 2027.

Autorka je politoložka

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.