Evropský divák musí změnit myšlení, jinak se mu americký fotbal líbit nebude, říká filosof Růžička

7. únor 2020
Tribuna

Super Bowl je nejen finálové vyvrcholení sezony amerického fotbalu, ale nastavuje i kritické zrcadlo americké společnosti. Jakým způsobem kombinuje různé politiky, sportovní rasismus a komerční zábavu? Nejen o politických a sociálních kontextech amerického fotbalu, ale i o filosofii sportu mluví v novém dílu Tribuny Jiří Růžička z Filosofického ústavu Akademie věd.

„Klíčové je, že jde o hru. A hra vyžaduje určitý typ myšlení,“ podotýká ke svému zájmu jako filosofa o americký fotbal. Pokud by měl vyzdvihnout určitou filosofii tohoto sportu, vidí ji ve výrazné odlišnosti od evropského chápání kolektivních sportů.

„Je to rozdíl mezi kontinuálními a diskontinuálními sporty. V kontinuálních sportech je hra plynulá, trvá několik minut, dokud nedojde k přerušení. Zatímco v americkém fotbale, stejně jako třeba v baseballu, se přerušuje takřka neustále. Pokud divák není schopen přijmout tento aspekt, pak se mu nebude americký fotbal nikdy líbit a nikdy k němu nenajde cestu,“ poznamenává na adresu evropského pohrdání americkou sportovní zábavou číslo jedna.

Jaké druhy politik pomohly americkému fotbalu, aby se dostal na čelné místo nejen mezi sporty v USA, a jak konkurenční televizní boj vytvořil z přestávky během Super Bowlu nejdražší komerční čas v médiích vůbec? Proč není na místě mluvit o sportovním socialismu v USA? Jak rasismus v americkém fotbale ovlivňuje přímo dění na hřišti, ale také proč se filosofové odmítají zabývat sportem, vysvětluje Růžička v rozhovoru nejen o americkém fotbalu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.