Excentrické girls & smutní boys. Novinkové náladovky od Chlöe, Empress Of, Yung Leana a FKA Twigs

13. duben 2022
Topinky

Předvelikonoční Topiny se podávají s globální sonickou omeletou: korejská dívčí kapela (G)I-DLE kříží k-pop s rockem i hiphopem, londýnská DJka Ava Akira lobbuje za hyperemo a americká zpěvačka Empress Of si konečně udělala čas na orchestr. Bliss!

Yung Lean - Bliss ft. FKA Twigs

Credits: Jonatan Aron Leandoer Håstad, Tahliah Barnett, Fredrik Okazaki
Label: World Affairs
Album: Stardust

Švédský sadboy a excentrická anglická diva vytvořili nečekanou alianci a možná prvního kandidáta na letošní letní hit. Yung Lean vydal na začátku dubna nový mixtape Stardust a jako klipový singl vybral spolupráci s FKA Twigs nazvanou Bliss. Videoklip s osmdesátkovou VHS estetikou vytvořil skotský režisér Aidan Zamiri, který tvrdí, že „skládá poctu kouzlu obyčejnosti předměstí britských měst.“ Ústřední sampl skladby Bliss je vypůjčený z písně Na zare od ruské osmdesátkové novovlnné kapely Alyans (Aliance), která si nedávno prožila virální život na YouTube. Pod skladbou je podepsaný producent Fredrik Okazaki, na mixtapu Yung Leana dále spolupracovali třeba Skrillex, Bladee nebo Thaiboi Digital.

Chlöe - Treat Me

Credits: Chloe Bailey, Alex Niceforo, Caroline Ailin, Deongelo Holmes, Eric Jackson, Keith Sorrells, Michael Crooms, Warren Felder, Warren Mathis
Label: Parkwood / Columbia
Album: Treat Me single

O moudrém rozhodnutí zpěvačky, herečky a tanečnice Chloe Bailey opustit bezpečí sesterského dua Chloe x Halle a vydat se na sólovou kariéru jsme psali už loni na podzim v souvislosti s povedeným trackem Have Mercy. Její druhý oficiální singl Treat Me drží laťku proklatě vysoko a kloubí taneční pop se šťavnatými beat dropy, které samplují hitovku Ms. New Booty z roku 2005 v podání Bubby Sparxxxe a Ying Yang Twins. Inspirací pro vznik songu, na který by byla pyšná i její mentorka Beyoncé, jí byly porozchodové pocity a odhalení: „Odcházela jsem zrovna ze vztahu a měla jsem pocit, že bych neměla někomu vysvětlovat, co doopravdy potřebuji. Je čas, abych si sama dala lásku, kterou hledám.“ Chytlavý bounce skladby Treat Me pak ještě umocňuje doprovodné all-female video v režii Diany Kunst. Kumšt todle...

(G)I-DLE - Tomboy

Credits: Jeon So-yeon, Cho Mi-yeon, Nicha Yontararak, Song Yuqi, Yeh Shuhua
Label: Cube Entertainment
Album: I Never Die

Korejská dívčí skupina (G)I-DLE patří mezi nejpopulárnější projekty v zemi, a to i přesto, že nepatří pod žádnou z velkých agentur. Neobvyklé je také to, že členky se podílí na psaní vlastních písní, a také žánrové rozpětí, v němž operují – do k-popu míchají vlivy alternativního rocku nebo hip hopu. Po sérii úspěšných singlů vydaly (G)I-DLE na konci března své debutové dlouhohrající album I Never Die, které bodovalo i mimo Jižní Koreu. Písně z alba zbrojí proti předsudkům, úvodní singl Tomboy vystupuje proti stereotypu dokonalé přítelkyně, které se (G)I-DLE rozhodly nenaplňovat.

Ava Akira - Skin

Credits: Ava Hurrell, Jocelyn Campbell
Label: Animava
Album: Skin single

Londýnská zpěvačka a DJka Ava Akira popisuje svůj hudební styl jako hyperemo, křížence hyperpopu a emo. Vydává od roku 2018, ale na první dlouhohrající desku teprve čeká. Její nový singl Skin podle ní „prozkoumává pocity vzrušení z nového milostného vztahu.“ Ava Akira byla nedávno zařazena do desítky nejlepších nových hyperpopových jmen podle magazínu Dummy, který ji přirovnal k Charli XCX. Spolupracuje s producentem phonewifey, který produkoval i track Skin, k němuž si Ava Akira sama vytvořila i video.

Empress Of - Save Me

Credits: Lorely Rodriguez, Brandon Burton, Johan Lennox
Label: Major Arcana
Album: Save Me single

Od poslední desky I’m Your Empress Of, kterou americká hudebnice Lorely Rodriguez vydala vlastním nákladem, uběhly dva roky. Vůbec to tak ale v jejím podání nepůsobí – za tu dobu stihla hostovat na skladbách MNDR, Jim-E Stacka nebo Jariny De Marco. Teď jsme se ale konečně dočkali nové sólové tvorby, kterou ohlašuje dramatický orchestrální singl Save Me. „Tohle je nejspíš jedna z mých nejoblíbenějších a nejvíc sexy skladeb, kterou jsem kdy složila. Nikdy jsem předtím nenahrávala smyčce naživo a bylo to velmi emotivní. Je v nich totiž sexuální naléhavost,“ řekla médiím Empress Of, která Save Me produkovala společně s hitmakerem BJ Burtonem (Bon Iver, Charli XCX, Taylor Swift).

Maella - Cabin Fever

Credits: Michaela Charvátová, Steven Ansell, Alexej Charvat
Label: self-released
Album: Cabin Fever single

Prvním oficiálním releasem v Londýně usazené zpěvačky Michaely Charvátové pod pseudonymem Maella byl EPčkový debut It Is Coming z roku 2016. Ten – oproti současné tvorbě dcery jazzového hudebníka – stál ještě na pevném kytarovém základu. Od té doby se pražská rodačka postupně přibližuje elektroničtějšímu zvuku a temnější alt-popové estetice. Náznaky toho byly ke slyšení už na předloňském singlu Melting Butter, který můžete znát z rotace Radia Wave. Svým prvním singlem letoška nás Maella alespoň textem a tíživou atmosférou vrací do pandemické doby, kdy se vyrovnávala s frustrací způsobenou pobytem v uzavřeném bytovém prostoru s cizími lidmi. Kvalitu singlové novinky Cabin Fever nedokázala (krom nás) ignorovat ani platforma BBC Music Introducing podporující pod radarem skryté talenty.

Do čeho se doma Filip halí? Proč Aleš nenávidí pizzu? A je na něm ještě něco neobvyklého? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka