Existenciální cesta do pravěku. Animovaný seriál Primal jde až na dřeň brutální akce i tragiky

28. říjen 2020

Jak by vypadala extrémně brutální a místy existenciálně temná verze večerníčku O človíčkovi pro dospělé? Na to odpovídá vynikající seriál Primal o přátelství pračlověka a dinosaura. Loni za prvních pět dílů téhle animované série získal jeho tvůrce Genndy Tartakovsky řadu cen a letos pokračuje se stejně vysoko nasazenou laťkou.

Genndy Tartakovsky má za sebou spoustu dobré práce v americkém animačním průmyslu. Kromě filmové série Hotel Transylvánie stál třeba za seriálem Dexterova laboratoř nebo Powerpuff Girls, ale jeho nejpamětihodnější sérií je Samurai Jack. Autorský projekt o samurajovi, který cestuje časem, má fascinující zápletky i odvážné zacházení s animací.

Jeho novinka Primal už je ale záležitost čistě pro dospělé, plná brutální akce, ale také osudové tragiky a existenciálních pocitů. Tartakovsky jako by tu vzal úplně doslova poučku z příruček pro filmové scenáristy, která říká, že správný námět by měl být srozumitelný i pro pračlověka. Primal je totiž primární nejen tím, že se odehrává v pravěku.

Série příběhů o přátelství pračlověka a dinosaura, kteří v první části oba přijdou o své potomky, se skutečně obrací k primitivistickým, instinktivním, živočišným vrstvám existence. Scény lovů a boje o přežití jsou často velmi kruté, ale děj se zároveň zastavuje u momentů, kdy si hrdina třeba při pohledu do oka umírajícího zvířete nebo při vytváření nástěnných maleb uvědomuje lítost, soucit nebo tíseň z vlastní smrtelnosti.

Ryzí, intenzivní emoce se seriálu daří vyvolávat i díky tomu, že je vyprávěný úplně beze slov cartoonovou kreslenou animací, která ale rozhodně nepůsobí dětinsky. Naopak, Tartakovsky se nebojí naturalistického přehánění a expresivity. To podporuje i intenzivní zvuková stopa plná burácivé hudby a hlasitých skřeků. Primal rozhodně není realistický pohled na pravěk (pokud něco takového je vůbec možné), ale naopak spíše živelná akční fantasy. Tvůrci se ostatně nebojí ani vyloženě fantastických námětů – dvojice hlavních hrdinů na svých cestách potkává třeba obří netopýří monstra, společenství lidoopů pořádající zápasy zvířat v aréně a v jednom z nových dílů dokonce i čarodějnice. Spolu s tím, jak seriál oslavuje sebezáchovné instinkty, Primal vypadá tak trochu, jako kdyby Robert E. Howard psal příběhy z pravěku.

Více o přátelství lidí a dinosaurů a o pravěké akci si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka