Exotické mytologie a brutální matriarchát. Oceňovaný komiks Netvora je originální variací na fantasy

12. září 2018

Na scifistické i komiksové ceny letos zaútočila Netvora a všechny je dobyla. Komiksová série Marjorie Liu a Sany Takedy se odehrává v nesmiřitelně brutálním matriarchálním světě, kde spolu o moc bojují čarodějné kněžky, prastaří démoni a mluvící kočky. Atmosféru mu dodává vynikající kresba mísící styl art deco s prvky japonské mangy.

Netvora se odehrává v alternativní Asii 20. let 20. století, kde probíhá rasová válka mezi lidmi a Arkaniky, což jsou kříženci lidí a rasy démonických bytostí, zvaných po lovecraftovsku prastaří. Hlavní hrdinka Maika Půlvlčice má v tomto světě jednu nepopiratelnou výhodu – a nevýhodu zároveň. Její tělo obývá mocný prastarý démon, který z ní dělá nezničitelnou válečnici. Zároveň o ní ale mají obrovský zájem všemožné znesvářené spolky, které ji chtějí použít pro své intriky.

Série získala letos prestižní komiksovou cenu Eisner Award v kategoriích nejlepší seriál, scénář i kresba. Už druhý rok po sobě obdržela také nejuznávanější scifistické ocenění Hugo v kategorii komiks. Určitě to není jen proto, že jde o dílo od ženských autorek. Liu a Takedě se podařilo dát tomuto celkem standardnímu fantasy příběhu hodně osobitý rozměr. Jde o zvláštní směs městské fantasy, okouzlení evropskou modernitou a exotickými mytologiemi a lehké inspirace stylem young adult, ovšem s mnohem cyničtějším ostnem. Netvora sice nepochybně nesedne každému milovníkovi fantasy, ale vytváří neobvyklý a v lecčems progresivní žánrový trend. 

Více o rasových válkách, křížení lidí s démony a fantasy ve stylu art deco si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.