Experti ze ZČU vynalezli speciální stojánek na vakcíny proti koronaviru

Stojánek ve tvaru včelí plástve pomůže manipulaci s vakcínou, kdy lahvičky zůstanou ve stabilní poloze a nepřevrhnou se. Speciální stojánek navrhli a na 3D tiskárně vytiskli počítačoví experti z plzeňské Západočeské univerzity.

Držák na lahvičky s vakcínou navrhl absolvent Západočeské univerzity kybernetik Aleš Padrta, jehož manželka pracuje v rokycanské nemocnici, kam si vozí vakcínu z Klatov. Zdravotníci na Plzeňsku řešili, jak lahvičky bezpečně převážet a pak skladovat.

Na internetu si Aleš Padrta našel specifikaci lahvičky s vakcínou. „K samotnému návrhu mě inspirovaly včely. Když chcete kruhové objekty dát vedle sebe optimálně, tak musí být posunuty o ten kousíček, aby do sebe půlkroužky zapadly,“ vysvětlil kybernetik Aleš Padrta. Díky svému tvaru se mohou stojánky skládat vedle sebe podle rozměru transportních boxů.

Zhotovení stojánku vyjde na 25 korun

V laboratoři internetu věcí na Západočeské univerzitě se nyní na 3D tiskárně zhotovují stojánky na covidové vakcíny pro očkovací centrum. „Ten jednotlivý stojánek je velký asi jako kreditní karta a vysoký zhruba dva a půl centimetru tak, aby v něm lahvička byla bezpečně uložena,“ vysvětlil Pavel Jindra z laboratoře internetu věcí. Stojánek z plastu má tvar šestiúhelníku a připomíná plástev s dvanácti buňkami, do kterých se vloží lahvičky vakcíny. Rozměr jedné buňky je asi osmnáct milimetrů v průměru. Jeden stojánek vyjde zhruba na 25 korun.

Stojánek již využívá Rokycanská nemocnice. „Lahvička by po celou dobu, kdy se vyndá z mrazáku do chladícího boxu a pak až do upotřebení, měla zůstat ve stejné vertikální poloze,“ sdělil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Výhodný je i zvolený tvar této pomůcky, který umožní snadné vyjmutí lahvičky ze stojánku a výměnu vzduchu v jejím okolí.

Na Západočeské univerzitě tisknou stojánky i pro další očkovací centra. Zájem o ně mají další krajské nemocnice nebo fakultní nemocnice v Plzni. Model stojánku je volně k dispozici na specializovaném webu thingiverse.com. Každý s možností 3D tisku si ho tak může stáhnout a stojánek vytisknout. A to se i děje. Zlepšováku z Plzně už si všimli třeba na jižní Moravě.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio