Facebook je ve světle pařížských útoků kritizován za dvojí metr

17. listopad 2015

Hned po teroristických útocích v Paříži přišel Facebook s možností přebarvit si profilovou fotku francouzskou trikolorou – podobně jako v létě, kdy sociální síť nabízela duhově přebarvené profilovky, tentokrát jako podporu rozhodnutí amerického nejvyššího soudu ohledně homosexuálních svazků. Podobný filtr spustil i Snapchat. Obzvlášť v případě Facebooku se tento krok setkal s rozpačitými reakcemi. Těžko se zlobit na jednotlivce, kteří pouze přímočaře vyjadřují sounáležitost. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že síť den co den ignoruje mnohdy krvavější teroristické útoky v jiných částech světa, jsou jisté rozpaky namířené vůči cynismu samotného Facebooku pochopitelné.

Daleko smutnější než přebarvené profilovky je ale jiná funkce Facebooku. Od loňského roku můžete na této síti dát pomocí funkce Safety Check jednoduše najevo, že jste v pořádku, když jste na místě, kde zrovna probíhá přírodní katastrofa nebo teroristický útok. Mnoho přátel lidí pohybujících se v Paříži se tak mohlo dozvědět o tom, že jsou jejich známí či rodina v bezpečí, právě přes Facebook.

Facebookem vyvolaná záplava trikolor vyzněla trochu nešťastně v kontextu dění z předchozího dne v takzvané „Paříži Blízkého východu“, tedy libanonském Bejrútu. Tamní čtvrteční dvojitý bombový atak, který byl nejkrvavějším sebevražedným útokem v Libanonu od konce občanské války v roce 1990, žádnou takovou pozornost od technologického giganta neobdržel. Nejde jen o symbolické vlajky na profilovkách, respektive jejich absenci v případě libanonského útoku. Praktičtější dopad mohla mít pro lidi na místě právě aktivace Safety Checku, ke které ale Facebook v libanonském případě nepřistoupil. Ani nemluvím o útocích v Thajsku, Iráku, Kamerunu a Čadu – a to jsou pouze sebevražedné bombové útoky za minulý týden.

Mnozí zastánci Facebooku a jeho profilovek s trikolorou operují tvrzením, že pařížský útok má bohužel daleko větší symbolickou hodnotu než ten v Bejrútu. Tento argument bezpochyby vysvětluje disproporční vyjádření podpory z pozice rozhodnutí jednotlivců, kteří si přebarvili profilový obrázek trikolorou – čím jasněji symbolicky vyjádřit svou podporu a sounáležitost v 21. století než právě profilovou fotkou? Horší je to s bezprecedentním krokem ze strany Facebooku, kdy trikoloru na rozdíl od vlajek jiných států sám lidem na profilové fotky navrhuje. Těžko pak tento argument omlouvá pokrytectví a dvojí standard Facebooku při (ne)aktivaci Safety Checku.

Čtěte také

Facebook je ale poměrně citlivý na kritiku a promptně zareagoval. Mark Zuckerberg na svém profilu slíbil, že do budoucna Safety Check aktivuje i při dalších katastrofách a útocích. Zároveň upozornil, že teroristické útoky v Paříži byly první nepřírodní katastrofou, během které Facebook tuto funkci aktivoval: „Máte pravdu, existuje mnoho důležitých konfliktů po celém světě. Máme starost o všechny lidi stejnou měrou a budeme pracovat na tom, abychom pomohli trpícím v co nejvíc situacích.“ Je ale těžko představitelné, že bude Facebook funkci aktivovat každých několik dní při útocích v Iráku, Pákistánu či Nigérii.

 

Today we announced the launch of Safety Check on Facebook. Over the last few years there have been many disasters and...

Posted by Mark Zuckerberg on 15. říjen 2014
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.