„Fagi je kus kartonu namluvený dvojicí stárnoucích chlapů,“ říkají tvůrci komiksu a kabaretu

20. duben 2016

Ústřední postava komiksu Jiřího Jelínka Fagi je populární jak v divadelním prostředí, tak na sociálních sítích. Kromě toho, že se objevuje pravidelně v Divadelních novinách i na stránkách festivalových věstníků, má na Facebooku přes deset tisíc followerů. Před čtyřmi lety vznikl zcela spontánně stejnojmenný kabaret, který se vyskytuje jak na divadelních, tak filmových i hudebních festivalech.

S jakým úmyslem jsi Fagi vytvořil?
Fagi jsem vymyslel proto, že mojí dceři byly asi dva roky nebo kolik, zkrátka byla kočárkové dítě, co moc nemluví. Potřeboval jsem nějakou výchovnou figurku, co jí bude říkat, jak se má chovat. Jednou na Vánoce bylo potřeba, aby jí někdo řekl, aby nosila rukavice. Odmítala je, mrzly jí ruce a my z toho byli doma nešťastní. Měla to být legrace, ale když jsem udělal třetí komiks o menstruaci, došlo mi, že to pro dceru úplně nebude.

Čekali jste, že se z Fagi stane takový fenomén?
Vůbec. Před dvěma dny jsme měli v Huse na provázku premiéru inscenace Laurel, Hardy a ti druzí, která je přesně o tom, že pokud chceš vybudovat něco velkolepého, tak ti to nevyjde. Nechci to samozřejmě srovnávat s Fagi, ale Jára Cimrman a spousta dalších skvělých věcí vzniklo omylem.

Čtěte také

Jak se komiks přerodil v kabaret?
Vzniklo to spontánně jako náhradní program za jedno představení, když nám onemocněl herec. Zkusili jsme to uvádět samostatně, rozkřiklo se to a například do auly brněnské Fakulty sociálních studií pravidelně chodilo dvě stě lidí. Když jsme hráli na Colours of Ostrava, dostali jsem dokonce porty a hráli pro osm set lidí. Nikdo nás tam neměl šanci vidět, ale reakce byla bouřlivá. Náš vrchol byl, když jsme dělali předkapelu Vypsané fixe a v jednom pardubickém klubu nás vidělo třináct set lidí.

Je aktuálnější komiks nebo divadelní podoba?
Komiks je samozřejmě aktuálnější. Zrovna jsem ale říkal, že mě začíná děsit, kolik komiksů bych mohl dělat denně. Já určitě nechci, aby to byl politicky cílený komiks, ale občas se stane něco, co ovlivní úplně všechny. Rád to používám a lidi na to rádi reagují. Ale v současnosti je to tak, že kdybych v pondělí udělal komiks o návštěvě čínského prezidenta, tak to nevydrží ani dva dny a můžu klidně kreslit komiks o tom, jak policie sundává tibetské vlajky z FAMU.

Nenapadlo vás někdy dát Fagi vlastní hlas?
Jednu dobu jsem hledal nějaký dívčí hlas, ale nakonec jsem toho nechal, protože když se objevil do té doby neznámý Cimrman ve filmu, tak byli všichni zklamaní. Fagi necháváme tak, zůstává kusem kartonu, který namlouvají dva stárnoucí chlapi.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka