„Fakt to chceš dělat?“ S čím se setkávají studenti pedagogiky a začínající učitelé

24. listopad 2022

Markéta Popelářová a Daniel Pražák působí v organizaci Otevřeno a dlouhodobě se věnují tématům spojeným s učitelstvím. Oba jsou učiteli a studenty Pedagogické fakulty na Karlově univerzitě. Společně jsme probírali jak tipy pro současné i budoucí studenty pedagogiky, tak jejich nový projekt o psychickém bezpečí na školách.

Cest k učitelskému povolání je více než jen studium pedagogické fakulty, kterých je v České republice celkem devět. Učitelské obory se dají najít i na filozofické nebo přírodovědecké fakultě. „Pokud se člověk rozhodne stát se učitelem až potom, co vystuduje nějakou jinou školu, tak má také cestu, protože existují takzvané DPS, což je doplňující pedagogické studium,“ vysvětluje Markéta.

Další z možností je projekt Začni učit, se kterým Otevřeno spolupracuje a pomáhá studenty nasměrovat. „Pokud člověk chce učit, tak mu vlastně nic nebrání, protože učitelů je nedostatek,“ doplňuje Daniel a mluví o jednom z problémů českého školství, ve kterém aktuálně chybí 6 až 10 tisíc učitelů.

@croradiowave Nejčastější mýty o učitelích feat @danprazaku a Markéta Popelářová v podcastu Studovna @aneta_ze_studovny. #ucitele #myty #ucitelstvi #podcast #protebe #cesky #foryou #trendy #fyp ♬ Back to School (Happy Children) - mahirkart

„Žijeme ve státě, kde je pořád přítomné to ‚kdo neumí, učí a kdo neumí učit, učí tělocvik‘,“ říká Daniel. „Pokud tohle budoucí učitel nebo člověk slyší ze svého okolí, tak to opravdu nepomáhá,“ uvádí příklad, čím budoucím pedagogům ztěžujeme cestu za jejich vysněným povoláním. „Snažíme se ve společnosti změnit obrázek toho, co znamená stát se učitelem a učit,“ dodává Markéta.

V organizaci Otevřeno pomáhají studentům na fakultách, ukazují příklady dobré praxe nebo komunikují s ministerstvy. Aktuálně se v projektu Bezpečí otevřeno věnují psychickému bezpečí ve školách. „Pokud se děti ve třídě nebudou cítit bezpečně a v pohodě, nemůže probíhat kognitivní učení,“ vysvětluje Markéta a nastiňuje, jak toho dosáhnout.

Poslechněte si Studovnu o učitelství s Markétou Popelářovou a Danielem Pražákem.

Spustit audio

Související