Famózní pečené papriky i harmonické zpěvy. Or představili třetí nahrávku Smutný stroje

26. červen 2020

Pražské noiserockové trio Or patří na scéně mezi zavedené kapely, neodmyslitelně spjaté s nezávislým vydavatelstvím Silver Rocket. Ve Špíně se sice už jednou ukázali, nicméně to bylo před dlouhými devíti lety. Zároveň se Adam, František a Váša rozhodli koncem června vydat svoji třetí dlouhohrající desku Smutný stroje, tudíž jsme se s nimi sešli v pražských Riegrových sadech a vyzpovídali je, jak nahrávka vznikala a co se za těch 9 let u nich změnilo.

Or se dali dohromady před neuvěřitelnými dvanácti lety a velmi záhy si vydobyli pozici jedné z nejzajímavějších nezávislých kapel na české scéně. I díky tomu, že od počátku aktivně koncertovali a vyjížděli na zahraniční turné, která si logicky bookovali sami. Probírali jsme, jak se bookování turné za tu dlouhou dobu změnilo, jak se časem mění kontakty, popřípadě zanikají místa, kam byli zvyklí jezdit. I to, jak jim zhatila koncertní plány pandemie COVID-19 a jak se do života kapely po tolika letech promítl odchod ze studentského života do pracovního světa. Ale neskončili jsme samozřejmě pouze u bilancování, Or se za námi stavili především, aby pohovořili o jejich třetím albu.

Nahrávka Smutný stroje opět vychází na jejich domovském vydavatelství Silver Rocket, o grafickou podobu obalu se tentokrát postaral jejich labelový kolega Michal Tutter z kapely Fetch! Na novince se totiž Or ukazují v úplně novém světle, směřují k onomu mytickému pojmu „lungfish music“, od prvotních stěn hluku a valivé energie směřují do klidnějších vod a především více zpívají, včetně bubeníka Františka. V návaznosti na nové album dokonce vypustili svůj první klip ke skladbě Moře.

Vysvětlili nám, proč až tak pozdě, a zároveň jsme díky tomu i probrali veškeré mimohudební výstupy kapely Or – od obsáhlých tourreportů po poměrně čerstvou a novou záležitost. František s Vášou totiž založili kapelní foodblog, na kterém hodnotí nejen to, co jim promotéři uvaří a podstrojí na koncertech, ale sdílí i své vlastní kulinářské tipy.

Co vedlo Vášu s Františkem k založení foodblogu? Kde se nejlépe na turné najedli? Proč se rozhodli na novince Smutný stroje více zpívat a která kapela je nejvíce inspirovala? Co vůbec název Smutný stroje má znamenat? A kdo stojí za zvukovou podobou jejich třetího alba? Poslechněte si celý díl Špíny z Riegrových sadů s pražským triem Or!

Playlist:

Or – Lomy vrásky
Helms Alee – A Weirding Away
Jaye Jayle – The Party Of Skulls
Jawbox – Desert Sea
Or – Stromy
Tábor – Oči strážců
Vlněna – Ohně

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.