Fascinace československými tracky! Od Amelie Siby, Fvck_Kvlta a Waterbased se jen tak neodlepíte

5. duben 2023

Americký rapper Tyler, The Creator se dal na prodej nemovitostí. A taky dalších skvělých tracků. Minimálně to tak vypadá díky deluxové verzi jeho poslední (soškou Grammy oceněné) desky. Euforický synthpop do novinkové rotace Radia Wave přináší Georgia a Jessy Lanza. Druhá zmíněná se do ní vrací s jednou z jejích nejodvážnějších a nejpřímočařejších tanečních písní! Fascinovaní jsme každopádně čerstvými deskami od Amelie Siby nebo Fvck_Kvlta. Hlásíme odlet na Planétu rýb.

Amelie Siba - One Foot

Credits: Amelie Siba, Kryštof Kříček
Label: self-released
Album: Gently Double A

Amelie Siba opět fascinuje českou hudební scénu, tentokrát žánrovým přerodem, kterým prošla při tvorbě své třetí dlouhohrající desky. Zatímco v začátcích její kariéry byla pro fanoušky českou odpovědí na devadesátkové Mazzy Star, na albu Gently Double A nezůstaly po stydlivé křehké holce ani památky. Novinka je plná roztomilé uštěpačnosti, noisových ploch a zkreslených kytar. One Foot jako otvírák nového alba perfektně nateasuje na následující minuty. „Neupínej se na mě, jsem jednou nohou pryč!“ upozorňuje tu Amelie, moc se jí to ale nedaří, od jejích nových songů se odlepuje jen těžko.

Fvck_Kvlt - Planéta rýb

Credits: Denis Bango
Label: KVLT Records
Album: Cigán

Na očekávané nové desce Cigán rapper Denis Bango aka Fvck_Kvlt opět ukazuje, že slovenský rap dovede ze společenských problémů vyextrahovat výpovědi, které způsobí husí kůži, vyprovokuje k takřka politologickým úvahám, ale nepůsobí u toho přehnaně nebo pateticky. Planeta rýb, která se objevuje taky v tracku Fotky z novin od českých Supercroo, je v Bangově pojetí místem pro kontemplaci nad vlastní sebedestruktivitou.

Tyler, The Creator - Stuntman ft. Vince Staples

Credits: Tyler Okonma, Vincent Staples
Label: Columbia
Album: Call Me If You Get Lost: The Estate Sale

V loňském roce vyhrál americký rapper Tyler, The Creator svou druhou cenu Grammy za nejlepší rapové album roku 2021 s projektem Call Me If You Get Lost. Od vydání desky uběhly už dva roky a po úspěšném turné se Tyler vrací s deluxovou verzí zmíněného alba. Call Me If You Get Lost: The Estate Sale přináší osm doposud nevydaných tracků, které doplňují už tak nabitý tracklist o další hosty. Mezi nimi jsou například A$AP Rocky, YG a nebo jeho dlouholetý spolupracovník Vince Staples, s nímž se Tyler spojil na energickém tracku Stuntman. Právě ten putuje do naší rotace.

Jessy Lanza - Don’t Leave Me Now

Credits: Jessy Lanza, David Kennedy
Label: Hyperdub
Album: Don’t Leave Me Now single

Jessy Lanza se znovu vrací do playlistu Radia Wave a to rovnou s jednou z jejích nejodvážnějších a nejpřímočařejších tanečních písní Don't Leave Me Now. Kanadská hudebnice, která několikrát vystoupila i v Praze, se přestěhovala do Los Angeles a své zážitky nyní přetavuje do perných houseových beatů. Taneční banger vznikl zřejmě jako reakce na agorafobický záchvat, kterým si prošla poté, co ji v prvních dnech v LA málem srazilo auto. Na tracku ale zní sebevědomě a navíc, jak to máme rádi, pokračuje v žánrových hrátkách – synth-popové koketování s footworkem nyní nahradila za big room house a doufáme, že stejně zábavná bude i její plánovaná čtvrtá deska.

Waterbased - L.gain

Credits: Julia Mihalyiová, Ľuboslav Krajňák, Jonatán Pastirčák, Ondřej Mikula
Label: Applecidervinegar
Album: Silent Regions

Slovenské (ale v Praze usazené) dark-popové duo Waterbased se krom festivalů Sharpe nebo Beseda u Bigbítu představilo živě také v našem proskleném studiu v rámci Radio Wave Studio Session. Po dvouleté práci a odehraných koncertech začali koncem loňského roku vydávat singly, kterými lákali na vydání albového debutu Silent Regions. Na něm citlivě mísí dream pop s noisem či trip hopem a přináší texty z místa nepokoje, které hledá vlastní identitu a zpochybňuje určité rysy společnosti. Pravděpodobně nejosobnější skladbou z desky, která vyšla (digitálně i na dvanáctipalci) 28. března, je singl Nothing z konce února. Do naší rotace ale putuje ještě o něco starší skladba L.gain. Na té se, stejně jako na zbytku alba, podíleli producenti Jonatán Pastirčák (Isama Zing) a Ondřej Mikula (Aid Kid), kteří si letos odnesli sošku Českého lva za hudbu k filmu Arvéd.

Georgia - It’s Euphoric

Credits: Georgia Barnes, Rostam Batmanglij
Label: Domino
Album: Euphoric

„Je to euforický, když stojíš vedle mě,“ zpívá anglická zpěvačka a skladatelka Georgia v novém singlu, který ohlašuje desku stejného jména, třetí v její diskografii. Ta naváže na tři roky staré album Seeking Thrills nominované na Mercury Awards. Georgia se od té doby objevila třeba na desce Gorillaz a nový materiál nahrála pod dohledem producenta Rostama – bývalého člena Vampire Weekend. Je to vůbec poprvé, co Georgia pracovala s externím producentem. První ochutnávkou z desky, která vyjde na Domino Records uprostřed léta, je stejnojmenný track, který po rozjímavém úvodu nakonec dospěje ke slibované euforii. „Zní to jako život a žití v přítomnosti spíše než utíkání,“ popisuje Georgia svoji novou desku It´s Euphoric.

Spill Tab - Window

Credits: Claire Chicha, Austin Corona, Wyatt Bernard
Label: Arista
Album: Window single

Pod jménem Spill Tab se skrývá písničkářka Claire Chicha, která poslední dobou vydala několik povedených singlů a EPček. S novinkou Window jí pomohli producenti Wyatt a Austin a píseň je o komplikovaných emocích lásky. „Myslím, že už toho mám dost, držet tvoji ruku a dávat na tebe pozor,“ zpívá v první sloce, v refrénu ale obrátí a zpívá: „otevřu okno u mé postele a budu doufat, že se připlazíš jako kdysi.“ Sama Spill Tab to okomentovala: „Bavilo nás psát píseň jako něco dynamického a měnícího se. Líbí se mi nápad, že někdo poslouchá a diví se, jak je možné, že všechny tyhle nálady existují pohromadě.“ Window se má v květnu objevit také na jejím chystaném EPčku, na němž spolupracovala s různými producenty.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.