Fascinuje mě, že se o online šikaně standardně nevyučuje na základních školách, říká režisér seriálu #martyisdead

25. listopad 2020

Šikana jako taková není nic nového, v seriálu #martyisdead na Mall TV sledujeme, jak zásadní vliv na život současných teenagerů může tzv. kyberšikana mít. Sérii, která byla oceněna mimo jiné i cenou Emmy, představuje režisér Pavel Soukup. „Na seriálu se podílí i hodně mých vrstevníků. Šikanu známe všichni, už i my jsme ji zažili dokonce online, v době, kdy bylo aktuální ICQ nebo Lide.cz,“ říká Pavel.

„Dřív jsme se v sociálních sítích moc nevyznali, nebyl nikdo, kdo by nám poradil. Dnes už víme, jak na to, jak se to dá použít, ale i zneužít,“ pokračuje režisér série. Celý příběh, který pro diváky začíná smrtí hlavní postavy Martyho, je založený na rešerších reálných příběhů a dostupných průzkumech. „Máme v týmu odborníka na internetovou bezpečnost, a právě skrze Martina Kožíška jsme získali spoustu informací,“ pokračuje Pavel.

Cílem seriálu, který je dostupný primárně online, bylo referovat o prostředí sociálních sítí a vzdělávat své publikum. „Doufám, že to není nápadně edukativní, snažili jsme se to schovat do samotného žánru,“ popisuje Pavel přístup k seriálu, který je určen hlavně teenagerům a jejich rodičům.

Pavel Soukup

Součástí sdělení celého projektu je i nutnost obrátit se v kritických případech na policii. „V Praze máme jeden z nejlepších světových týmů na kyberzločinnost. V našem příběhu je náš hrdina mrtvý, nemůže svědčit, říct, co se mu děje nebo že to není jen legrace. V tu chvíli má policie velmi omezené možnosti,“ vysvětluje režisér série #martyisdead.

Konec první série je otevřený, zve tak k možnému pokračování, které je zatím v procesu práce na scénáři. „Otevřený konec tady není prázdná fráze, je to nápověda k druhé sérii. Ale znamená to pro mne i to, že šikana se předává. Kdo je šikanovaný, zná ty mechanismy,“ přibližuje Pavel dostupná fakta, ze kterých vychází. V pokračování se divákům odhalí vedle identity predátora také další komplikace nastávající s vývojem technologií i nových sociálních sítí.

V čem je rozdílná šikana a její rozkrývání na Facebooku, Instagramu nebo TikToku? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka