Fastfood v rakvi, vymazaná Lady Gaga a prvok, který ovládne svět. To je svět podle Mikrovlnek

18. říjen 2019

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ta nejsyrovější sushi ze zpravodajského tácu.

Mikrovlnky jako obvykle probraly celou škálu fenoménů, které vládnou nejen světu, ale i jižní Moravě. Začaly s tím, že íránská streamovací služba na coverech alb vymazává ženy, a skončily tím, že plast podléhá zkáze rychleji v Brně než na Antarktidě.

Mezi tím se ale stalo mnoho dalšího: Zuzana tvrdila, že by si do hrobu vzala mobil, aby jí nikdo nečetl choulostivé zprávy a nekoukal na její hanbaté fotky. Ivana zastávala názor, že pančovaný alkohol se vyrábí jen na jižní Moravě – a společně se o tom se Zuzanou pohádaly. Nakonec se shodly na tom, že světu bude v budoucnu vládnout prvok zvaný vápenka mnohohlavá. Jedná se o tvora, který nemá mozek, a přesto je schopen se učit. Může se pohybovat bez nohou a uzdraví se za dvě minuty potom, co ho rozříznete na polovinu. Jako bonus má skoro 720 pohlaví. To Zuzana vyhodnocuje jako rizikové v případě, že má prvok menstruaci. Nakonec přišlo na přetřes samozřejmě Brno a info o tom, že tamní vědci porovnávali opotřebení plastů na Antarktidě a v Brně. To přijde Ivaně podezřelé, protože neexistují žádná srovnávací data o Praze.

Z těchto zpráv se opět nedalo vyvodit žádné transcendentní moudro, ale to nevadí, myslí si Mikrovlnky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.