Faust v Gorlici

23. září 2010

Na Pražském Hradě máme Shakespeara, na Vyšehradě panuje Goethův Faust. Premiéra v podání režiséra Davida Czesanyho proběhla na konci června. Nyní máte opět možnost na tuto inscenaci na Vyšehrad zajít a to ve dnech 7. - 17. července. V hlavních rolích uvidíte Romana Zacha a Marina Fingera. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Většina kamenných divadel po dobu letních prázdnin své brány zavřela. Otevřenou náruč ale mají nejrůznější divadelní festivaly, slavnosti a tzv. site-specific projekty. Jedním z nich je i Goethův Faust, který se hraje v kasematech Vyšehradu mezi originály barokních soch z Karlova mostu v sále Gorlice. Site-specific projekt je inspirovaný konkrétním místem a prostředím.

00570252.jpeg

Inscenaci Goethova Fausta zasadil do krásného romantického prostředí Vyšehradu režisér David Czesany. Tento projekt s názvem Faust v Gorlici zahajuje letní divadelní přehlídku, která by se měla konat každý rok. Ta navazuje na už započatou tradici Divadelní společnosti Faust, která v roce 2001 pod vedením režiséra Michala Dočekala inscenovala na tom samém místě Marlowovu Tragickou komedii o doktoru Faustovi.

Ale zpět k inscenaci režiséra Davida Česányho a scénografa Petra B. Nováka. Faust je jedno z největších dramatických děl přelomu 18. a 19. století. Goethe psal Fausta téměř celý svůj život, kdyby se měla zdramatizovat v celé své kráse, trvala by asi 12 hodin. Nyní je představení zkrácené asi na 2 hodiny, takže se nemusíte bát, že budete na Vyšehradě trávit celou noc. Přesto, že jde o klasiku, David Czesany tvrdí, že je to tématicky hodně nadčasová věc.

Inscenace Goethova Fausta můžete na pražském Vyšehradě vidět každý den od 7. do 17. července. Podrobnější informace najdete na stránkách www.faust-vysehrad.cz.

autor: zuf
Spustit audio