Feminismus není jen o manažerkách a podnikatelkách, péče je přece taky výkon, říkají zakladatelky Druhé směny

20. červen 2022

„V českém diskurzu nám chyběly některé perspektivy na feminismus, chtěly jsme nabídnout širší paletu pohledů a zaměřit se na delší kritické texty,“ říkají zakladatelky nového feministického web magazínu Druhá směna, kroatistka Maja Vusilović a básnířka Magdalena Šipka. Eseje a rozhovory vydávají online a distribuují je pomocí pravidelného newsletteru. 

„Druhá směna je takovým symbolem pro neplacenou reprodukční práci, tedy domácí práce, péči a podobně,“ vysvětluje volbu názvu Maja Vusilović. Co zakladatelkám v domácí debatě o feminismu chybí? „Zdá se mi, že se tu moc mluví jen o úspěšných ženách, slýcháme, že ženy můžou být prezidentky, že můžou založit další skvělou firmu. Já si ale myslím, že být žena je v naší společnosti už celkem výkon sám o sobě. Máme ty druhé směny, máme často horší podmínky na pracovišti, hodně často jsme vystavené sexualizovanému násilí. Na ženách často leží řešení všech rodinných problémů. Už nechci sledovat, jak se pod tíhou tohohle všeho hroutí, chci, aby jim stát třeba nějak ulehčil,“ popisuje Magdalena Šipka.

Proč by se při debatách o ženských právech nebo reprezentaci nemělo používat zažité dělení na východ a západ?  „Vzhlížení k západu je celkem bezpředmětné. Východ si často spojujeme se zaostalostí. Na západě přitom můžeme vidět možná víc žen v nějakých manažerských pozicích a podobně, ale tu péči o domácnost jim stejně musí často nakonec zařídit migrantky nebo ženy jiné barvy pleti, nechceme tohle přehlížet,“ říká Vusilović.

Jaký je rozdíl mezi feministickou veřejnou debatou v Česku a Chorvatsku? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.