FENOMEM: Rapový kovboj přiváží první velký hudební virál roku 2019

8. duben 2019
Fenomem

Atlantský rapper Lil Nax X chtěl zkusit něco jiného než obvykle, do trapových beatů přidal housličky a slide kytaru a stvořil I Got the Horses in the Back (Old Town Road). Nečekaný virální hit stoupá žebříčkem, inspiruje memy a možná dostane do mainstreamu country-rap.

Country a rap nejsou zrovna příbuzné žánry. Vlastně by se dalo po zběžném ohledání říct, že se vyloženě vylučují – na jedné straně Afroameričané rapující do elektronických beatů, na druhé bílí jižané s bendžem. Je to trochu jako zkoušet smíchat vodu a olej. Jenže internet sbližuje a taky má rád různé kuriozity, tudíž je na něm možné úplně všechno. Třeba i country-rapový hybrid, který se stane šlágrem na TikToku a zplodí zástup memů. Přesně to je I Got the Horses in the Back (Old Town Road).

Do té doby neznámý atlantský rapper Lil Nas X nahrál píseň na YouTube vloni v prosinci, na klip neměl peníze, a tak ho slepil ze záběrů z počítačové hry Red Dead Redemption 2. Chytlavé písně si nejprve všimli uživatelé TikToku, kteří letos v únoru rozjeli tzv. yee-haw challenge videa, v nichž se uživatelé za zvuků písně Horses in the Back mění v tancující kovboje v stetsonech nebo kalhotách s třásněmi. Někdy se tak stane poté, co požijí nápoj označovaný ve videích jako „Yee haw džus“. V další fázi už kovbojské tanečky předvádí lidé na ulici, v různých převlecích anebo se v kovboje mění postavy z animáků. V jedné z prvních parodií tancuje třeba kovboj Woody z Příběhu hraček. Kdo jiný.

Lil Nas X není první rapper, který se pokusil skamarádit hip hop a country. Zatím to ale dělali hlavně běloši. V 90. letech tyto světy propojoval rapper Kid Rock, na začátku dekády rapoval do housliček a slide kytar Bubba Sparxxx a v roce 2004 měli velký country-rapový hit rapper Nelly a country písničkář Tim McGraw s Over and Over. Country-rap si pak dlouhé roky žil v undergroundu, hlavně v tom countryovém. Větší popularitě hudebníků, jako je třeba Colt Ford, bránil komplikovaný vztah bílé a černé Ameriky, které se poslední dekádu od sebe zase trochu vzdálily. Teď ale možná country-rapu pomůže internetový virál, který nijak neřeší politiku a spadá spíše do kategorie bizáru.

FENOMEM: Tanečky z Fortnite pobláznily svět. Možná o ně ale brzy přijdeme

Fortnite dance

Fortnite je populární onlinová hra, která nedávno oznámila už čtvrtmiliardu registrovaných uživatelů. K její oblibě přispívá množství inovativních herních modů, tajnou zbraní je ale herní prvek, který nemá nic společného s budováním ani bojem. Vlastně je úplně k ničemu, ale fanoušci se ho nemůžou nabažit. Jsou to tanečky, které si uživatelé můžou nakupovat a oslňovat jimi své spoluhráče. A jsou tak oblíbené, že už nakazily i svět memů a virálů.

I Got the Horses in the Back (Old Town) ale stejně vzbuzuje debaty. V polovině března píseň vstoupila do americké country hitparády a stala se vůbec prvním hitem, který se objevil zároveň v country i rapovém žebříčku. Jenže společnost Billboard sestavující hitparády následně naznala, že píseň vlastně nemá s country nic společného, a rozhodla se ji z žánrového žebříčku vyřadit. Samozřejmě tím naštvali spoustu fanoušků.

Lil Nas X tak momentálně stoupá jen v hlavní americké hitparádě, kde se posunul už do první třicítky. A na YouTube klip atakuje hranici 20 milionů zhlédnutí. Nemám tedy k dispozici úplně přesné statistiky, ale podle mě píseň také výrazně přispívá k zvýšení prodejů stetsonů, jezdeckých kalhot, lan a dalšího kovbojského vybavení. Právě ty totiž budete potřebovat, když se rozhodnete natočit vlastní verzi virálu Old Town Road.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, jak zní hybrid trapu a country a proč se Horses in the Back (Old Town Road) stal prvním velkým virálem roku 2019.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.