FENOMEM: Tanečky z Fortnite pobláznily svět. Možná o ně ale brzy přijdeme

1. duben 2019
Fenomem

Fortnite je populární onlinová hra, která nedávno oznámila už čtvrtmiliardu registrovaných uživatelů. K její oblibě přispívá množství inovativních herních modů, tajnou zbraní je ale herní prvek, který nemá nic společného s budováním ani bojem. Vlastně je úplně k ničemu, ale fanoušci se ho nemůžou nabažit. Jsou to tanečky, které si uživatelé můžou nakupovat a oslňovat jimi své spoluhráče. A jsou tak oblíbené, že už nakazily i svět memů a virálů.

Společnost Epic Games, které Fortnite patří, přidává tzv. emotes – emotivní tanečky – do každé nové sezóny. Už jsou jich na desítky a jsou tak nakažlivé, že je lidé tancují i v reálném světě. Fotbalisti s nimi slaví góly, náctiletí se jimi baví o přestávkách a hlavně se všichni natáčí na YouTube. Tam se na rozpůlené obrazovce s originálem pro srovnání chlubí precizností svých tanečních pohybů. Existuje ale i memová verze, v níž animují nadšenci do fortnitových tanečků různé postavy z animáků nebo her. I tady se samozřejmě hodnotí provedení, ale taky humor – ať už tancuje Marge Simpsonová, nebo záporák Thanos z filmové série Avengers.

Tvůrci Fortnitu samozřejmě o téhle zálibě fanoušků moc dobře vědí. Vloni uspořádali soutěž nazvanou #BoogieDown a slíbili, že nejlepší fanouškovská kreace bude zařazena do nové verze hry. Ještě než stihli vyhlásit vítěze, internet si zamiloval poněkud nemotorné pohyby kluka s přezdívkou Orange Shirt Kid, který byl oficiálně ze soutěže diskvalifikován, protože mu ještě nebylo osmnáct. Video s tlouštíkem v oranžovém tričku a jeho gorilím tancem se stalo tak populárním, že fanoušci dokonce hrozili, že dokud se nedostane mezi oficiální tance ve hře, budou Fortnite bojkotovat. Epic Games nakonec podlehli a od loňského května už postavy můžou zatancovat svůj Orange Justice Dance.

Některé tanečky jsou rovnou vypůjčené z internetových virálů minulosti. Tak například Best Mates je inspirovaný virálním klipem z roku 2016, v němž skupina mužů v joggingových oblečcích tancuje na ulici bizarní tanec s plandavýma rukama a nohama široko od sebe. A to všechno na hit Take on Me skupiny A-ha. Video bylo tak populární, že lidé pohyby opakovali ve svých parodiích a udělali z něho mem. Taneček Best Mates, který byl přidán do Fortnitu v třetí sezóně, je vlastně totožný a hudba se nenápadně podobá zmíněnému šlágru.

Memelordi útočí. Kultura virálů má své první superhvězdy. Kde se vzaly?

Grandday, Dolan Dark a Flying Kitty – tři tvůrci, kteří se vyloupli ze zástupu internetových tvůrců a stali se hvězdami. Internet jim začal říkat „memelordi“

Dříve platilo, že memová kultura byla víceméně anonymní a že tvůrci memů, byť jsme znali jejich jména, se nestávali celebritami. Dnes už ale máme některé velmi slavné tvůrce, které fanoušci odebírají přímo na YouTube, kde své memy zveřejňují. Ty pak mají milionová zhlédnutí, aniž by se z nich staly virály divoce putující internetem.

Tvůrce originálu Best Mates se údajně nechal slyšet, že je potěšen, že se jeho pohyby dostaly až do nejpopulárnější počítačové hry současnosti. Jenže ne všem tohle stačí. Společnost Epic Games aktuálně čelí 7 soudním žalobám za nepovolené použití tanečků. Jednu z nich podal třeba rapper 2 Milly, který tvrdí, že The Swipe It z Fortnitu vymyslel on, a má tudíž právo na svůj podíl z milionů dolarů, které hra vydělává.

Jestli se jim to podaří, není ale jasné, protože stávající podoba autorských zákonů tance jako duševní vlastnictví příliš dobře nechrání. Chystané soudy možná ustanoví precedens ohledně práv na tance. V nejhorším případě se dokonce může stát, že tanečky z Fortnitu úplně zmizí. A to by si samozřejmě uživatelé přáli ze všeho nejméně. Navíc by s nimi umřely i virály a memy, které rodí.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, proč celý svět miluje tanečky z počítačové hry Fortnite. A proč už brzy možná z hry zmizí.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.