Fenomem: TikTok nás učí šklebit se do hudebních hitů. Vyvolá virály i v českých supermarketech?

25. únor 2019
Fenomem

Každý z nás už určitě stál v koupelně před zrcadlem s hřebenem místo mikrofonu a předstíral do hudby z rádia, že je popová hvězda. A kdo tvrdí, že to nikdy nedělal, tak to dělá dodnes. Odborně se tomu říká lipsyncing, a kdyby se někdo snad chtěl se svými zrcadlovými kreacemi pochlubit světu, má nyní příležitost přes aplikaci TikTok. Ta umožňuje čtrnáctivteřinová videa synchronizace pohybů do hudby vytvářet a samozřejmě také sdílet s přáteli.

Rubrika Fenomem je váš průvodce digitální džunglí memů a virálů. Pohled do bláznivého světa informací, které se divoce šíří po internetu a nepředvídatelně mutují. 

Hudební publicista a spisovatel Karel Veselý představuje každý týden jeden internetový fenomén, který vykoukl z webové stoky. Na pomoc si někdy přizve svého náctiletého syna, který je ideálním společníkem pro někoho, kdo se narodil ve stejném roce, v němž Richard Dawkins definoval termín mem.

TikTok existuje dva a půl roku a je to původně čínská aplikace, jedna z mála povolených v zemi. I proto se její popularita šířila dlouho hlavně z východu. V listopadu 2017 TikTok pohltil obdobnou lipsyncingovou sociální síť musical.ly a vzápětí začal bodovat po celém světě. Na chvíli to byla dokonce nejstahovanější aplikace. Dnes má už přes půl milionu uživatelů a tento fenomén už vygeneroval i své první hvězdy. A samozřejmě i virály a memy.

Hvězdou memů spojených s TikTokem je devatenáctiletá Američanka Kat neboli Nyannyan cosplay. Proslavila se dokonalým lipsyncingem do úryvku z písně Mia Khalifa, kterou natočilo atlantské trapové duo Ilovefriday. Kat má všechno, co hvězda TikToku potřebuje – kouzelný úsměv, ladné pohyby a dokonalou lipsyncingovou mimiku. V diskuzích pod svými videi dostala přezdívku „human emoji“ – lidské emoji. Její video Hit or Miss jí přineslo „čtrnáct vteřin“ slávy, k nimž patřily remixy, memy i poněkud zlomyslné pomluvy, že je transvestita. Kat se na chvíli naštvala a odešla ze sítě, ale brzy se tam zase vrátila.

Z úspěchu videa od Kat těží i duo Ilovefriday. Píseň Mia Khalifa natočili jako diss na libanonskou pornoherečku stejného jména, před rokem si jí ale nikdo nevšiml. Pak se ale nějakou náhodou dostala do banky písní, které TikTok nabízí svým uživatelům k lipsyncingu. Autotuneovou pasáž písně s rapperkou Smoke Hijabi si vybrala Kat a proslavila ji tak, že Mia Khalifa má dnes přes třicet milionů zhlédnutí a vyšplhala se až na vrchol žebříčku virálních hitů na Spotify. Můžou za to samozřejmě i nekonečné zástupy parodií a remixů. Dnes už je píseň vlastně virálem sama o sobě.

Šílenství kolem lipsyncingového videa uživatelky Kat má ještě jeden čerstvý rozměr – řetězová videa TikTok Challenge. Ta spočívají v tom, že na nějakém místě, kde je hodně lidí – třeba na školním dvoře o přestávce nebo v supermarketu –, zakřičíte hodně nahlas úvodní verš z memu („Hit or miss“) a čekáte, jestli vám někdo odpoví druhým veršem („I guess they never miss you.“). Musíte se u toho samozřejmě natáčet na kameru a pak to zveřejnit na YouTube.

TikTok Challenge navazuje na řetězová videa, kterými se šíří třeba populární tanečky. Těžko říct, co by se stalo, kdybych „tiktokery“ tímto způsobem hledal v českých supermarketech. Nejspíš bych tak akorát dostal plechovkou do hlavy.

Chcete vědět, proč se mezi teenagery stala tak populární čínská lipsyncingová aplikace a kdo jsou aktuální hvězdy TikToku? Poslechněte si první příspěvek z nové rubriky Fenomem, ve které vás Karel Veselý každé pondělí zavede do světa internetových memů a virálů všeho druhu.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.