Férovka pro 3. svět

15. květen 2009

Aktuální průzkum ukázal, že 95 procent českých spotřebitelů - alespoň to tedy tvrdí - by podporovalo koncept "férového obchodu", který pomáhá chudým řemeslníkům a pěstitelům třetího světa, aby je obchodníci nebrali tolik na hůl.

Pomáhali by klidně tím, že si koupí "férovou čokoládu" nebo si dají "spravedlivou kávičku", ale to ostatně můžete udělat sami. Marek Král ze Společnosti pro Fair Trade (www.fairtrade.cz) vysvětluje, jak a kde. Proč pro svůj osvětový happening zvolil formu průzkumu veřejného mínění?

Možná si hlad nebo otrockou práci dětí na druhém konci planety neberete zas tak osobně, ale pokud ano, neposílejte toaletní papír do Íránu. Proč? To vysvětlí Blanka Medková z Člověka v tísni.

A na konec jízda od jezera Atitlan s Ditou Žákovou, která pomáhá přímo v terénu. Ale žádná charita. Když od ní Mayové v Guatemale chtějí oběd, musejí pro to něco udělat. Třeba přinést pár odhozených plastových lahví napěchovaných igeliťáky, ze kterých se ještě dá postavit dům! Obrázky jsou na www.puravidaatitlan.org, ale Ditiny fotky můžete od 19. května vidět i v Mlýnské kavárně na pražské Kampě. A třeba jí pomůžete pomáhat.

00921749.jpeg
autor: Jan Čáp
Spustit audio