Festival bizáru a týrání psů? Finále fotbalového poháru letos ukázalo, že to jde i jinak

5. květen 2023
Tribuna

Pohárové finále –⁠ ozdoba fotbalové sezony? Historicky šlo spíš karneval bizáru a trápení policejních psů. Jak tomu ale bylo letos, kdy se Sparta proti Slavii v duelu o mistrovský pohár střetly poprvé po jednadvaceti letech? Navíc v situaci, kdy český fotbal provází po celé jaro bouřlivá a plodná diskuse okolo podmínek pro fanoušky na stadionech.

Slavia a Sparta momentálně soupeří o každý bod v nejvyšší fotbalové soutěži. Oba týmy čeká nadstavbová část a to, kdo se nakonec stane mistrem, je velkou otázkou. Ještě před vyvrcholením ligové sezony se ale oba týmy střetly na Letné ve finále českého poháru. Šlo o zápas, o jehož průběhu panovaly velké obavy bezpečnostního rázu.

Pořadatelé ale dokázali zajistit, že i za přítomnosti zhruba šest tisíc příznivců Slavie, tedy hlavního rivala domácí Sparty, nedošlo k žádným vážnějším incidentům. „Měl jsem velké obavy, ale průběh středečního večera považuji za velký úspěch,“ měl z utkání radost přímo na stadionu Martin Vait.

O fotbalových fanoušcích, jejich chování (a také, jak ukázal nedávný incident z Českých Budějovic, i o chování pořadatel) a přístupu policejních složek se v posledních měsících čile debatuje. Martin je toho názoru, že by situaci prospěla větší komunikaci mezi kluby a fanoušky. „Tak jako třeba v Baníku Ostrava,“ zmiňuje úspěšný příklad slezského klubu.

Ne vždy se to ale daří. Jak však ukázal příklad pohárového finále, které nakonec na soupeřově půdě vyhrála Slavia 2:0, pokud je zvládnutá organizace utkání, k žádným excesům dojít nemusí. „Snad to všem ukázalo cestu,“ míní Martin zřejmě i s vědomím toho, že oba pražské kluby se v této sezoně ještě jednou potkají. Nepůjde už ale „pouze“ o pohár, ale o mistrovský titul.

Roste fanouškovská kultura v Česku? Dochází k méně výtržností a dovedou se pořadatelé k fotbalovým příznivcům chovat adekvátně? Finále poháru mezi Slavií a Spartou tento týden naznačilo cestu. Více v novém díle Tribuny.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.