Festival Lunchmeat slaví deset let. Letošní ročník zahájí 360° show Aurora Cerebralis Dashy Rush

30. září 2019

Festival elektronické hudby a nových médií Lunchmeat, který letos potrvá téměř týden, slaví deset své existence. Do Prahy přiveze opět to nejzajímavější ze světové audiovizuální scény. Festival začne 30. září 2019 živou 360° audiovizuální show Aurora Cerebralis od producentky a djky Dashy Rush a vizuálního umělce Alexe Guevary.

Festival Lunchmeat letos slaví deset let, během nichž se mezi ostatními domácími festivaly dokázal vyprofilovat mezi hrstku těch, o nichž se ví i v zahraničí. Letos se bude konat hned na několika místech po Praze. 

Kromě hlavního programu, který je umístěný opět do podzemních prostorů Národní galerie ve Veletržním paláci, nabízí také edukativní sympozia nazvané Input. V prostoru pražského CAMPu na návštěvníky během úterního večera na čeká 25metrová panoramatická projekce. Letos se pro festival Lunchmeat otevře také pražský klub Ankali. Mezi 30. zářím a 5. říjnem se tak na Lunchmeatu představí více než 35 mezinárodních projektů, kombinujících progresivní elektronickou hudbu se světelnými show, filmem či novomediálním uměním.

Aurora Cerebralis zkoumá spojitost mezi bohem a mozkem

„Vizuální stránka show Aurora Cerebralis je vytvořená pro stavbu ve tvaru polokoule, což je v Praze možné pouze v prostoru pražského planetária,“ vysvětluje v ArtCafé Michal Průcha, proč je zahájení festivalu letos umístěno nezvykle do prostor planetária.

Nový projekt Dashy Rush a Alexe Guevary s názvem Aurora Cerebralis, na kterém umělci pracovali už od začátku roku 2019, měl svou premiéru před pár týdny v Berlíně. Praha je tak teprve druhým místem, kde mají lidé možnost toto jejich společné dílo vidět.

„Údajně by mělo jít o snahu prozkoumat spojitosti mezi nervovou soustavou a kvantovou fyzikou,“ prozrazuje Gabriela Prochazka. Sama umělkyně Dasha Rush v rozhovoru pro platformu Freunde von Freunden uvedla: „Vrchol projektu nás přivádí k tomu, že zde existuje určité nad-vědomí, ať už je to bůh, nebo mozek jako Bůh sám.“

#whatsyourtrigger

Čtěte také

Mottem letošního Lunchmeatu je tzv. trigger čili spouštěč. „Přemýšleli jsme nad tím, jak hudba a audiovizuální díla působí na smyslové orgány. Proto jsme v letošní komunikaci pracovali s hashtagem #whatsyourtrigger. S Ondrou Mikulou (Aid Kid) jsme pracovali na konceptu, který vychází z fenoménu ASMR. Centrem hlavního teaseru je proto zvětšená zornička, což může být vnímáno jako symbol oxytocinu, nebo jako reakce oka na tmu a světlo,“ představuje letošní vizuální identitu umělkyně Gabriela Prochazka.

Lunchmeat dnes patří k hrstce domácích festivalů, o nichž se ví i v zahraničí

„Začátky byly nadšenecké. Jako malá skupina, vlastně jen ve třech, jsme před deseti lety začali pořádat Lunchmeat festival. Bylo to vlastně takové testování všech oborů a všeho co je potřeba na organizování takové akce. Dnes ten základní organizační kolektiv má přibližně deset až patnáct členů,“ prozrazuje ředitel Lunchmeatu Jakub Pešek.

Lotic

Festival se za deset své existence rozšířil i prodloužil, atmosféru si však hlídá. „Lunchmeat si zakládá na tom, že se v průběhu večera hudba vyvíjí postupně. Program zahajujeme spíše projekty ambientnějšího charakteru, takovými, které jsou cinematické. Postupem noci se dostáváme k více tanečnějším projektům. Žánrovost je pestrá a pro nás zásadní. Abychom ji naplnili, tak na dalším festivalu začínáme pracovat po skončení jednoho ročníku,“ říká Pešek.

Celý rozhovor včetně hudebního výběru Michala Pařízka si můžete poslechnout v kompletním záznamu z ArtCafé:

 

Spustit audio

Související