Festivalové léto

20. listopad 2000

Hudební festivalový rok končí a nabízí se ohlédnutí za pořádanými akcemi. V České republice se celé léto koná značné množství festivalů rozličných hudebních stylů v časovém rozmezí jednoho až tří dnů.

Porovnávat jednodenní podniky s třídenními jistě nelze ve všech směrech, v některých však ano. Jako zástupce "malých" volím opavskou Dobře vychlazenou hlínu (10.6.) a Rockovou Horní Lhotu 2000 Musik and Art (29.7.), představitelem třídenních budiž Rock for People v Českém Brodě (4.-6.8.).

Nejdůležitějším aspektem při výběru festivalu je pro fanouška obsazení festivalu. Ryze "česká" byla pouze Hlína. Zde jste mohli za 249 Kč (199 Kč v předprodeji) slyšet devět skupin, přičemž hlavními hvězdami byli Mňága a Žďorp, Priessnitz, Tata Bojs nebo Znouzectnost. Na Horní Lhotě jste po (ne)zaplacení (viz dále) 260 Kč (210 Kč v předprodeji) byli zřejmě nejvíce lákáni na Vladimíra Mišíka a etc..., Už jsme doma, Lauru a její tygry (bez Martina Pošty a Lenky Nové, ale s novými Vlaďkou Liškovou a Terezou Královou) nebo na Michala Prokopa (ten ovšem kvůli problémům se zraněním bubeníka nevystoupil). Ze zahraničních skupin ska a reggee hrající Akurat ( Polsko), slovenské Polemic a další.

Za možnost výběru z 81 skupin (vystupovaly na dvou scénách-hlavní a vedlejší), tedy za tři dny hudby, si v Českém Brodě účtovali 650 Kč (v předprodeji 549 Kč, resp. 519 Kč přes internet). Na 2. a 3. den stála vstupenka 450 Kč a pouze na 3.den 300 Kč. Stylové rozpětí na Rock for people bylo značné: Tři sestry, J.A.R., Tata Bojs, Plexis, České srdce, Tichá dohoda, -123 minut, N.V.Ú., Lety mimo, Kurtizány z 25.avenue, Echt!, Decline, Krausberry... Zahraniční pak zastupovali např. Zion Train (GB), Chris Burroughs (USA), Bloodhound Gang (USA).

Velký počet účinkujících (jako v Českém Brodě) má ovšem i své nevýhody. Zatímco skupinám na vedlejší scéně 45 minut vystoupení stačilo (některým by ovšem více slušela hlavní scéna), těm na hlavní často ne. V dostatečném časovém prostoru pro hraní lze hledat výhodu menších festivalů, stejně tak ve větším klidu pro poslech.

V doplňcích zpříjemňujících návštěvníkům festival přirozeně vede Rock for People, kde mimo stánků s CD nosiči, knihami a suvenýry, které jsou však tradičně i jinde, bylo možné navštívit internetovou kavárnu, čajovny, skočit si bungee jumping, zastřílet si v paintballu (jediná válka, ve které se neumírá), nechat se tetovat nebo se vykoupat v bazénu.

Dalším článkem ke spokojenosti návštěvníků je doprava na místo akce. To je zřejmě největší slabinou opavského festivalu. Hudby chtivý fanoušek z Ostravy a jejího okolí cestující vlakem či autobusem si musel po vystoupení poslední kapely hledat na tři hodiny jinou zábavu než poslech živé hudby. Anebo odejít už po 23. hodině a neslyšet Priessnitz a MCH band. To na Horní Lhotu vás z konečné tramvaje za 10 Kč dovezla (a některé, kteří si počkali, vzala i nazpátek) kyvadlová doprava. Ten, kdo měl v předprodeji koupenou vstupenku na Rock for People, dostal 20% slevu na vlak.

Je-li spojení na festival do Opavy tím nejhorším, ceny nabízeného občerstvení tam naopak vycházejí v porovnání nejlíp. Pivo za 13 Kč (10 %), černé za 15 Kč (12 %), celkem levné taky domácí klobásy, obložené rohlíky i nealko. Na Lhotě byly ceny o málo vyšší. Český Brod nebyl v tomto ohledu zdaleka tak lidový: bagety a opékané párky za 35 Kč, pivo za 17 Kč (10%), víno 30 Kč (2 dcl)...

Zná-li potenciální účastník festivalu údaje o účinkujících, době konání, cenách a dalších zajímavostech, a přesto není stále přesvědčen, zda jet či ne, rozhoduje zpravidla počasí (především u jednodenních festivalů). V době konání opavského festivalu, který patří mezi nejmladší festivaly v ČR (4. ročník), panovala na území republiky tropická vedra. A trávit je v prostorách dvora pivovaru, kde se akce koná a kde je velmi málo míst pro ukrytí před sluncem, mohlo někoho odradit. Vysoké teploty a jedenkrát bouřka - to byl letošní Brod. K tomu koupaliště (vloni ještě vodní dělo) - přítomní byli spokojeni. A "nejlepší" nakonec: téměř celodenní vydatný déšť, jeden stan s lavicemi a občerstvením, kam se dalo schovat - Horní Lhota 29.7.2000.

Počet návštěvníků byl tedy do jisté míry ovlivněn počasím: N a Lhotě se počítalo pomalu na desítky, v Opavě na stovky. Český Brod, který je ovšem "jinou kategorií", navštívilo asi 7 700 hudebních nadšenců, mezi nimiž nechybělo ani procento cizinců. Je ale nutné rozlišit počet návštěvníků a počet platících návštěvníků. Pro neplatiče byla "lahůdkou" Horní Lhota, kde na začátku fungovalo jako vrácenka pouze fialové razítko. Brod byl střežen lépe a areálem také neustále procházely kontroly. Do opavského pivovaru se zdarma nedostal snad nikdo.

Shrnuto: Rock for People sice letos zřejmě prohrál souboj o tuzemský festivalový trůn s Trutnovem, přesto může litovat ten, kdo jej nikdy nenavštívil. Dobře vychlazená hlína má největší slabiny v místě konání a ve spojení s okolím, přesto také stojí za návštěvu. To Horní Lhota letos, po patnácti letech své existence, možná rockovala naposledy. Doufejme, že ne. Kupříkladu loni tam totiž bylo krásně.

Spustit audio