Festivalový průvodce: Colours of Ostrava

8. červenec 2008

Tři Almy a dva Anděly za nejlepší festival v Čechách nevyhrály Colors Of Ostrava v minulých letech jen tak za nic. Asi i díky členství v EUROPEAN FORUM OF WORLDWIDE MUSIC FESTIVALS, tedy organizaci, jejímž členem je i legendární Roskilde, se dramaturgickému týmu Colors daří rok co rok sestavovat line-up, který se jen těžko srovnává s jinými open airy u nás.

Happy Mondays, Dandy Warhols, Sinéad O´Connor, Inga Liljeström, Goldfrapp, Hawkwind, Koop, Gogol Bordello ze zahraničních hvězd a za domácí hrají třeba Please the Trees a Prouza. Všechno jména, která táhnou, a k tomu, světe, div se, žádná obvyklá festivalová vata v podobě pivně punkových poskakovaček od Billa, ale hudba, která třeba netáhne nezasvěcené jménem, ale při náhodném setkání může velmi silně zasáhnout, povětšinou world music, gospel a blues. Colors Of Ostrava jsou festivalem spíše pro odrostlejší, multižánrovější publikum, které si rádo vzpomíná. Ta již zmíněná jména headlinerů mají, přiznejme si, svá nejlepší léta už za sebou. Když si to vezmeme popořadě, tak britští Goldfrapp by asi vůbec nebyli tak slavní bez svého už osm let starého debutu Felt Mountain, na který sice už vždy potom navazovali důstojně, ale nepřekonala ho ani Black Cherry, ani dva roky stará Supernature ani letošní Seventh Tree.

00730928.jpeg

Sinéad O´Connor, geniální rastafariánsky rozeklaný ježek, sice dosáhla nesmrtelnosti díky albu I Do Not Want What I Haven't Got, které je už bezmála osmnáct let staré, ale je pravda, že se mu velmi zdařile přiblížila před pěti lety deskou She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty. Od té doby už nás ale také neposadila na zadek, rozhodně aspoň s nejčerstvější deskou Theology to nedokázala.

Dandy Warhols také v posledním desetiletí nevydali nic dechberoucího, ale je pravda, že třeba coby předkapela NIN ukázali, že koncertně jsou stále velmi silní. A vykrádači starého swingu Koop svými ostrovy předchozí desky taky nepřeválcovali, ale... tak by se dala srážet na kolena jedna modla za druhou, ale důležité je to, že dnešní skoro-třicátníci a skoro-čtyřicátníci s touto hudbou vyrůstali a úbytek tvůrčí energie snadno prominou, když stanou tváří v tvář někomu, kdo jim dekádu nazpět, v nejcitlivějších letech dospívání, přivodil mrazení v zádech. Tím spíš, když budou mít možnost užít si i Happy Mondays, kteří jsou na kolena nesrazitelní, jejich come back s Unkle Disfunction se neuvěřitelně zdařil a koncertně jsou sice hodně rozkývaní, ale vždy neodolatelně madchesterští. A vrchem se k tomu všemu přisype ještě Gogol Bordello, kapela, která má ten dar, že i když z dálky připomíná zelím čpící Traband, tak z pódia dovádí k třeštivému nadšení úplně všechny.

00581338.jpeg

Pak je tady v úvodu již také zmíněná sekce hudby vašich otců a exotická muzika. Craig Adams & The Higher Dimension of Praise, nádherný tělnatý gospel od srdce, který je náplastí pro všechny, kdo nikdy neviděli a už neuvidí Raye Charlese. Skvělý songwriter Daby Touré z Mauretánie vedle basáka Fullyho Fullwooda, který je nedílnou součástí jamajských dějin, coby spoluhráč Boba Marleyho a Petera Toshe... i pokud byste to chápali jako výplň mezi vašimi ikonami devadesátek, což je přece jen pro tyto mistry úloha dost nedůstojná, tak to pro vás bude dozajista mnohem přijatelnější než to, co vám podsouvá většina jiných českých festivalů.

A i když už by se vám mohlo zdát, že je toho dost, pořád ještě nepadlo ani slovo o doprovodném nehudebním programu. Zatímco na jiných českých festivalech se podíváte na jeden nebo dva dobré filmy a při troše štěstí se zhoupnete na bungee, na Colors Of Ostrava bude vystupovat divadelní spolek Vizita a Jaroslav Dušek. Z divadelních souborů byl vlastně sestavený velmi kvalitní all star team, vedle Vizity přijede do Ostravy i Divadlo Aqualung, Skutr a Vosto5, dále se budete moct vyřádit na tanečních workshopech nebo se dívat na dokumentární filmy o Izraeli a zúčastnit se besed o Indii. To vše začíná ve čtvrtek 13. v noci a končí v neděli. Jestli vám tohle nestačí, pak už pro vás v Česku lepší festival v rukávu nemám.

Podrobnosti a přesný lineup festivalu najdete na stránkách Colours of Ostrava.

Colours of Ostrava - 10. - 13. července, Ostrava.

Spustit audio