Festivalový průvodce: Hip Hop Kemp

13. srpen 2009

Přesně za týden odstartuje 8. ročník svátku všech příznivců black music. Festival Hip Hop Kemp se, jako už tradičně, usídlil v areálu letiště v Hradci Králové a letos přivítá spoustu předáků rapové hudby.

Už teď vám mohu říci, jak bude festival vypadat. Do Hradce se postupně sjede kolem 15 až 18 tisíc hip hopových fandů, pekelně si užijí všechny tři večery a pak zase zmizí. Zůstane po nich spoušť - počmáranými a zničenými záchody počínaje a graffiti po městě nekonče. Na webu festivalu se potom objeví mnoho záporných reakcí na složení line upu a další detaily celého programu. Prakticky každý rok to bylo takhle, proč ne letos. Jaký je vůbec důvod tohoto jednání většinou mladých, kteří rap poslouchají?

Důvodů, pro které se vždy po Hip Hop Kempu stane festival park v Hradci v uvozovkách ruinou je hned několik. Posluchači black music jsou většinou mladí a nevybouření, na rozdíl od mnoha pop-rokověji laděných kolegů se až na výjimky musejí spokojit s jediným festivalem přes celé léto. Je tedy nasnadě, že ty tři, respektive dva celé dny si musí užít na plno. Patří k tomu vedle dalších poživatin především litry alkoholu, které s následujícími faktory dělají své.

00700221.jpeg

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Lady Sovereign

Těmi jsou například již zmiňované nevybouřené mládí anebo s ním spojená stádovitost. Hip hop je vedle hudby také dost o módě a vašemu postoji ke světu. Mám na mysli machistické pózy a choutky, které často vedou alkoholem vybuzenou skupinku právě ke čmárání po záchodech, či jinému jejich ničení.

Na druhou stranu tohle všechno a samozřejmě klasičtější věci spojené s festivalem, jako atmosféra několikatisícového davu pod pódiem při vystoupení headlinerů, unavený a uvolněný tok festivalových odpolední i náhlé výbuchy křiku ve stanovém městečku, které se zvrhávají v mručení všech zrovna v tu dobu přítomných, tvoří Hip Hop Kemp jedinečným a neopakovatelným.

Letošní line-up nevybočuje kvalitou od těch předešlých. Vedle Method Mana, společně s Rzou asi největší postava legendárního Wu Tang Clanu, stanou La Coka Nostra - neboli kompletní House of Pain společně s Ill Billem, duo Camp Lo, MC Thermanology nebo české stálice jako Vladimir518 a Indy a Wich. Nemá cenu jmenovat je všechny, hledejte na hiphopkemp.cz.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio