Filip Nerad: Mayová politicky přežila. Zatím

13. prosinec 2018

Britská premiérka žije. Myšleno politicky, samozřejmě. Pokus o sesazení vlastními poslanci ustála, i když její pozice je nadále velmi otřesená.

Nedůvěra od třetiny poslaneckého klubu konzervativců je jasným znamením, že významnou část svých lidí nemá Mayová pod kontrolou a nemůže s nimi počítat ani pro klíčové schvalování rozvodové smlouvy s Evropskou unií. Pokud od ní teď nezíská nějaký výrazný ústupek.

Jan Fingerland: Theresa Mayová, jediný muž ve straně

Theresa Mayová

Na 12. prosince letošního roku Theresa Mayová jen tak nezapomene. Během pár hodin odvrátila svůj politický a lidský pád, a vedle toho zaznamenala ještě další vítězství.

Výsledek protimayovské rebelie tak zároveň ukázal, jaký debakl premiérce hrozil v parlamentním hlasování o dohodě s unií a jak prozíravé bylo rozhodnutí ho odložit.

Britové pro to používají výraz kick the can, neboli odkopnout plechovku. Přeneseně to znamená odložit problém na později. A k této strategii teď Mayová sáhla. Britští novináři ji ostatně považují za mistryni v odkopávání nepohodlných plechovek co nejdál od sebe.

Raději než ponižující porážku proto zavelela k ústupu a slíbila zajistit záruky pro Británii u nejskloňovanějšího bodu celé dohody – pojistky pro trvale otevřenou severoirskou hranici.

Hlasování odložit co nejdál

Od britských poslanců, kteří jinak po novém vyjednání smlouvy hlasitě volají, se za to dočkala smršti kritiky. A od evropských partnerů dalšího ubezpečení, že znovu otevírat dohodu rozhodně nebudou.

Thomas Kulidakis: Britská premiérka měla o brexitu nechat hlasovat

Theresa Mayová

Odklad hlasování o brexitové dohodě je zbytečný krok, který ponižuje premiérku Mayovou i její zemi. Velká Británie se dostala do pozice, kdy bude muset spoléhat na dobrou vůli kontinentální Evropy a vypadá nedůvěryhodně.

Jenže Mayové šlo hlavně o to koupit si čas. Přežitím hlasování o nedůvěře a pomyslným nakopnutím plechovky s názvem rozhodnutí o brexitové dohodě si ho zajistila minimálně do nového roku. Vše teď záleží na tom, co s unií vyjedná.

Na rozdíl od některých svých ostrovních kolegů premiérka pochopila, že změny v samotné rozlukové smlouvě nezíská a sporná irská pojistka z ní nezmizí. Po sedmadvacítce proto žádá alespoň právně závazné záruky, že toto záložní řešení v podobě celní unie pro celé Spojené království a prvků jednotného trhu pro Severní Irsko v případě spuštění nepotrvá navěky.

Unijní lídři už mají s podobnými zárukami své zkušenosti. Skoro přesně před dvěma roky garantovali nizozemskému premiérovi Marku Ruttemu, že asociační smlouva s Ukrajinou neznamená automatický nárok Kyjeva na členství v unii ani na vojenskou či finanční podporu. Rutte takové závazné garance potřeboval, aby smlouva prošla nizozemským parlamentem poté, co ji Nizozemci odmítli v referendu.

Filip Nerad: Britský boj o brexit

Brexit

V roce 1922 vypukla v Irsku kvůli dohodě s Londýnem bratrovražedná občanská válka. O 96 let později je kvůli dohodě ve válce sama Británie. Naštěstí ne v té opravdické, ale v politické.

Pozice Mayové se ovšem od tehdejší Rutteho významně liší a premiérka nemůže čekat takovou velkorysost. Unijní strana dává najevo, že je ochotná k brexitové dohodě připojit maximálně vysvětlující text nebo deklaraci, která výklad kontroverzní pojistky upřesní.

V žádném případě ji to ale nemá měnit a právní váha takového dokumentu nemá převyšovat smlouvu samotnou. Je tedy hodně nejisté, zda takový ústupek bude britským poslancům stačit, aby se jich většina za brexitovou dohodu postavila.

Rozhodovat o ní mají někdy před 21. lednem. Volba tohoto termínu premiérkou není náhodná. Tento den měla vypršet původní lhůta, do kdy měla Mayová parlamentu oznámit co dál, pokud dohoda nebude na stole.

Filip Nerad

To teď sice už neplatí, premiérce se přesto hodí hlasování odložit co nejdál po Novém roce. Její strategie zjevně sází i na to, že přes Vánoce politické vášně opadnou a vidina blížícího se pádu z útesu v podobě divokého brexitu může část vzdorovitých zákonodárců zviklat. Pokud ne, bude politické přežití Theresy Mayové jen dočasné.

autor: Filip Nerad
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.