Film na hezký večer pro středostavovskou rodinku. Takový je nejlepší snímek Oscarů podle Kamila Fily

28. březen 2022

Tři nominace a všechny proměnil. Americký remake francouzského filmu Rodinka Belliérových, který se v původním anglickém názvu jmenuje CODA, porazil největšího favorita letošních Oscarů Sílu psa. Kdo ale opravdu vyhrál? Streamingové platformy, festivaly nebo diváci, kteří zvolili včera v televizi jiný program? Poslechněte si hodnocení filmového kritika Kamila Fily.

V rytmu srdce je vůbec první film jakékoli streamovací platformy, který získal nejvyšší ocenění. Apple TV+ si tak výrazně polepšila v pomyslném boji s Amazonem a Netflixem, které se o tuto výhru snaží už několik let a pokaždé jim to jen těsně uniklo. Amazonský vítěz Benátek Roma před třemi lety prohrál s diváckým hitem Zelená kniha, netflixovského Irčana a Manželskou historii udolal poté Parazit a loni Manka pokořila komorní Země nomádů.

Žhavé želízko měl Netflix i letos – Síla psa ale s dvanácti nominacemi získala jenom jednu, a to pro režisérku Jane Campion. Je to tak vůbec poprvé v historii, kdy ocenění za nejlepší režii získaly ženy dva roky za sebou. Šest, a tedy nejvíce cen poté získalo velkolepé fantasy Duna. Co tedy znamená v dnešní době ocenění pro nejlepší film? Odpověď si poslechněte v rozhovoru.

Dvě ocenění získal snímek Očima Tammy Faye, další už braly jen po jedné. Mezi nimi například remake klasického muzikálu West Side Story, laskavý Belfast, animovaný hit Encanto, životopisný Král Richard: Zrození šampiónek nebo letošní překvapení festivalové scény Drive My Car.

Japonský snímek nakonec ze čtyř nominací proměnil jen tu pro nejlepší zahraniční film. Film odehrávající se v divadelním prostředí volbou navazuje i na jiné v minulosti oceněné filmy, jako je íránský Klient nebo muzikál La La Land. Je pro filmy o umění snazší vyhrávat, nebo na tom nezáleží?

O kterém incidentu se letos nejvíc mluvilo? Klesá sledovanost v televizi? A jak dopadlo hlasování diváků? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka