Film Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho není obyčejný boxerský film, tvrdí finský režisér

15. březen 2017

Snímek Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho splňuje všechny parametry nostalgického filmu, který se zamilovaně ohlíží po dobách minulých. Přesto se podle slov finského režiséra Juha Kuosmanena o nostalgii nejedná. „Ano, snažil jsem se zachytit atmosféru šedesátých let, ale skrz kameru a herectví ryze současného evropského filmu,“ rozpovídá se Kuosmanen hned v úvodu rozhovoru.

Film, který by se v doslovném českém překladu jmenoval „Usmívající se muž“, ve finále není ani dobovým, ani sportovním snímkem. Byť vypráví o slavném finském boxerovi Ollim Mäkim. „Nemám vůbec tušení, jak to v té době vypadalo. Chtěl jsem jen jednoduše odvyprávět Olliho příběh,“ vysvětluje režisér.

„Snažil jsem se vyhnout žánru boxerských filmů,“ říká o svém celovečerním debutu, který má dnes svou předpremiéru v Kině Pilotů v 18:30 a po něm následuje diskuze s autorem. Oficiálně do kin pak vstupuje již tento čtvrtek. Poslechněte si celý rozhovor s režisérem Kuosmanenem a dozvíte se o natáčení i snímku samotném víc.

autor: Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.