Filmoví debutanti Tomasz Wiński a Josef Tuka: Chceme zaujmout festivalového diváka

16. červen 2017

Středeční odpoledne na Radiu Wave se zaměřilo na začínající české filmové tvůrce, dva z nich přišli k nám do studia. Bývalí spolužáci Josef s Tomaszem se ve svých připravovaných filmech věnují patologickým mezilidským vztahům. V Absenci blízkosti Josefa Tuky hraje Jana Plodková hlavní roli matky, která hledá vztah ke svému dítěti. Ústředními postavami Obrazů lásky Tomasze Wińského jsou manželé, kteří se svůj vyprázdněný vztah rozhodli řešit sexuálními i emočními experimenty.

„Film Obrazy lásky připravuji s Hanou Vágnerovou a Petrou Hůlovou, snažíme se, aby divácky fungoval, což je u tak drsného tématu těžké,“ říká Tomasz Wiński. „Možná pomůže to, že Hanka Vágnerová, která projekt iniciovala, je na českém filmovém trhu rozpoznatelná herečka. Zároveň ale chceme, aby to byl radikální film, který bude fungovat festivalově.“

Novou a osobní zkušeností režiséra Josefa Tuky je odpovědnost ke štábu, který sestavil z kamarádů. „Na škole jsem cítil odpovědnost za téma filmu, nově se do mnou promýšleného vztahu autor a téma postavili moji spolupracovníci. Lidsky řečeno, potěšilo by mě, kdyby třeba střihač Šimon Hájek řekl, že ten film je jeho. To by pro mě bylo velké zadostiučinění. Jinak stejně jako Tomasz mířím na festivalového diváka, který je ochotný přemýšlet o sobě a o světě,“ popisuje svůj přístup Josef.

Oba absolventy katedry režie na pražské FAMU také spojuje nová zkušenost s realitou získávání financí na projekty. „Moje režírování zatím spočívá v tom, jak projekt prezentovat, jak nalákat koproducenty, aby tomu uvěřili a film podpořili. Je to boj s realitou, o kterém jsme na škole vůbec netušili,“ přiznává Tomasz, který aktuálně dostal na vývoj scénáře podporu Státního fondu kinematografie.

Josef Tuka se naopak stal svým vlastním investorem, část rozpočtu na postprodukci pak získal díky sbírce na portálu Hithit. „Tři roky jsme neúspěšně žádali o podporu u Státního fondu kinematografie. Abych nepřišel o energii a úsilí, které jsem na to už vynaložil, rozhodl jsem se investovat aspoň základní prostředky a přemluvit nejbližší kamarády, aby do toho šli. To, co je důležité ve fázi po FAMU, je umět získat důvěru. Když to dokážete, štáb do toho s vámi půjde i v případě skautských podmínek,“ říká Josef, který svůj autorský film uvede v premiéře na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 3. července v Městském divadle.

Poslechněte si celý rozhovor!

„Images of Love” - Dream sequence / EKRAN+ from Tomasz Wiński on Vimeo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.