Finále Startéru ovládli liščí Stereofox, Purplefox Town. A taky Good Times Only

11. červen 2018

Tak konečně! Půl roku jsme spolu s posluchači hledali největší talenty mezi novými domácími hudebníky. Našli jsme jich samozřejmě spoustu, do finále jsme ale mohli vybrat jen tři. Volba padla na Stereofox, Purplefox Town a Good Times Only.

„Chtěl jsem, aby se ve finále hlasovalo pro pět kapel, ne jen pro tři,“ stěžoval si Albert Černý, frontman Lake Malawi a jeden z porotců Startéru. Bylo mu líto, že se do finále nedostalo pražské trio The Valentines. Jenže kapel a producentů, kterým to těsně nevyšlo, bylo spousta. Oplakali jsme Branko’s Bridge, kteří nás na jaře dostali svou pomalu tepající hymnou Halfway to Nowhere (jestli hledáte něco mezi The Growlers a King Krule, Branko’s Bridge jsou vaši!). Mrzelo nás, že se nám do finálové trojice nevejdou pop-punkoví Pilot Season nebo industriální Noví lidé. Těsně to nevyšlo shoegazeovým Iggy Mayerov. A takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Takže toho necháme – a přejdeme ke trojici kapel, které mají šanci vyhrát Startér 2018.

„Jsem moc rád, že máme ve finále Purplefox Town. Je to pro mě zástupce nové pražské garážové scény,“ řekl o prvních finalistech Kuba Kaifosz, „Zní to navíc trochu jako Alice Cooper. Když něco zní alespoň trochu jako Alice Cooper, všechno je v pořádku.“ Purplefox Town to v hitparádě neobjevených neměli jednoduché (jako ostatně žádná kapela). Dlouhou dobu to vypadalo, že hypnotický song Quagmire vůbec nenasadíme. Nakonec nám ale přirostl k srdci stejně jako fanouškům, kteří Purplefox Town vyhlasovali mezi dvacet nejúspěšnějších kapel, což jim otevřelo cestu až do finálového týdne.

Startér Showcase 2018

Těžkou cestu do finále mělo i československé duo Stereofox. Avant-pop Distortions si s posluchačem dělá, co chce, mluví na něj jazykem nečekaných harmonií, které pomáhá vstřebat pomalé, pochodové tempo. Distortions v sobě mají křehkost Fiordmoss a sílu Liars. „Distortions ve mně vyvolávají tolik emocí, že je nedokážu ani identifikovat,“ říká na adresu Stereofox porotkyně Žofie Dařbujánová z Mydy Rabycad.

Třetím finalistou letošní hitparády neobjevených je kapela Good Times Only. Oni jediní to s námi měli jednoduché. Do skladby Letní třešně bejvaj nejsladší jsme se zamilovali na první poslech a láska vydržela dodnes. Tak uvidíme, jestli nás přesvědčí také naživo.

13. června v se s finalisty potkáme v café V lese na Startér Showcaseu. Třeba se vám po koncertu bude lépe hlasovat v anketě o vítěze letošního ročníku hitparády neobjevených. Hlasování končí příští pondělí 18. června ve 20:30!

Kdo měl šance ukradnout si finále? A hráli jsme si Smile? Poslechněte si záznam finálového Startéru a nezapomeňte zahlasovat pro svého favorita.

 

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.