Finalistka CJCH Katarína Hládeková: Svá díla koncipuji víc pro diváky než pro sběratele

12. listopad 2016

„Věřím, že pro umělce existuje způsob tvorby, který je pro něj a pro jeho myšlenku ideální. A pokud by použil nějaký jiný způsob vyjádření, odklonil by se od své pravdivosti. Možná je to až moc idealistická představa, ale já to tak vnímám,“ říká finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2016 Katarína Hládeková.

Blíží se vyhlášení letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, které proběhne 22. listopadu. Na Radiu Wave si proto postupně v rozhovorech představíme jednotlivé finalistky a finalisty. Jako první přišla do studia na rozhovor Katarína Hládeková. Ta se narodila v Košicích, ale momentálně žije, pracuje a tvoří v Brně.

Tento týden budeme vysílat rozhovory i s dalšími z finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého, ve středu 9. 11. ve 13 hodin s Matyášem Chocholou a v pátek 11. 11. v 17 hodin s Johanou Střížkovou.

I když zpočátku se Katarína věnovala malbě, brzy se její pojetí umění rozšířilo a nyní využívá celou škálu médií. „Pro současné umění je myslím celkem běžné, že pro tvůrce je důležitá hlavně myšlenka nebo idea a použité médium je přizpůsobeno této myšlence. Ve své tvorbě například využívám fotografii. Ale je to výlučně fotografie nějakého objektu, takže je to pro mě způsob, jak nějakou ideu zhmotnit a následně ji reprezentovat,“ vysvětluje Katarína.

Na otázku, zda její přístup a použité metody nejsou v něčem méně přístupné, případně méně trvanlivé, a tudíž třeba i hůř prodejné než třeba klasická malba, Katarína odpovídá, že možná nahlíží věci až moc idealisticky, ale je přesvědčená o tom, že umělec si nemůže při své tvorbě vybírat, zda budou jeho práce dobře prodejné, nebo ne. Výstavu prací letošních finalistek a finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého můžete navštívit ve Veletržním paláci do 8. ledna 2017.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.