Finálové kolo Startéru je tu. O vítězství bojují prazdniny, Marbles a Barbora Cihak

19. duben 2022

Tak je to konečně tady. Už v pondělí 25. dubna budeme znát vítěze hitparády neobjevených. Ba co víc, můžeme se s ním rovnou potkat pod pódiem. Vyhlášení proběhne na večírku Startér Showcase 2022 v Café V lese.

Výběr tří finalistů ze dvaceti nejúspěšnějších umělců hitparády nebyl lehký. I letos máme pocit, že to nakonec byl silný ročník, který přál hlavně sólistům (vůbec nejúspěšnějším interpretem byl David Pejčoch, který aspiruje na to, aby se stal českým Samem Smithem). Hodně se letos dařilo ženským písničkářkám. Velmi blízko k finálové trojici měla třeba Athena, hodně osobitá rapperka, která nás okouzlila trackem Kaiserka, a z paměti nešlo dostat ani melodramatickou iCATERINU a její song Krize. 

Nakonec finále ovládl bedroom pop v různých variacích. Čtveřici Marbles (tři dívky a jeden kluk) chválíme už několik měsíců. V jejich skladbách je intimita i charisma, jakou umí do hudby dostat třeba americká zpěvačka Clairo. Mimochodem, právě Clairo vyrostla z YouTubové senzace, i když její poslední deska připomíná tvorbu Joni Mitchell. Kam až by se mohl posunout žvýkačkový folk českých Marbles? Věříme, že podobným směrem. 

startér_19.04_hlasování_tabulka

Brněnské trio prazdniny zní jako léto, jak jinak taky. Co jim chybí v originalitě, dohánějí energií a nadšením, bez kterého je vám vítězství ve Startéru k ničemu. Právě u prazdnin nejvíc věříme, že případný titul vítěze hitparády neobjevených dokáží pořádně zužitkovat. 

Pozor! Tento týden se výjímečně hlasuje až do 25. 4. do 20:30!

U Barbory Cihak jsme se zase všichni shodli hudebně. Time and Fate je odzbrojující song, lo-fi pokojovka, možná spíš koupelnovka (you left me on the bathroom floor), která by klidně šla lépe smíchat, ale pak by jistě ztratila to neuvěřitelné kouzlo okamžiku. Někteří porotci se bojí, že na stagi café V lese se songwriterka s kytarou ztratí. Spíš se ztratíme všichni společně. Barbora Cihak má velkou uměleckou osobnost, to jde poznat i z pár demáčů.

Kdo letos urve vítězství ve Startéru? O tom můžete ještě rozhodnout svými hlasy. A hlavně nezapomeňte – 25. 4. v Café V lese proběhne vyhlášení a večírek

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil , Aneta Martínková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.