Finové už nejedou maso a v Brně řádili falešní popeláři. To jsou top zprávy uplynulého týdne

12. listopad 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejšťavnatější marmelády ze zpravodajské spíže. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Zuzanu jako dlouhodobou vegetariánku zaujala zpráva o tom, že finská metropole Helsinky nebude na svých akcích nabízet maso, ale jen vegetariánská jídla a místní rybářské úlovky. Kromě toho se nebudou používat jednorázové příbory a ke kávě dostanou návštěvníci jen ovesné mléko. Radnice tak chce snížit uhlíkovou stopu. How cool is that, myslí si o pokrokovém městě Mikrovlnky.

Ivanu jako milovnici apokalyptických zpráv vzala za srdce informace o tom, že se v jihoamerické poušti Atacama hromadí textilie a věci, které se nepodařilo prodat, a nikdo se kvůli náročnosti procesu nemá k jejich likvidaci. Do Chile se z těchto důvodů dostane přibližně 59 tisíc tun oblečení ročně. Některé hadříky si ještě vezmou nejchudší obyvatelé regionu pro svoji potřebu, případně je prodají na místních trzích, většina textilií však zůstává v Atacamě.

Nakonec nesměla chybět pikanterie z Moravy – v Brně řádili falešní popeláři, v popelnici skrývali kradené věci. Díky bdělosti policistů však neušli spravedlnosti.

Je mezi svršky v Chile, fake popeláři a finskými vegetariány na radnici nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek!

Spustit audio