Fotbalisté se testují, hokejisté promořují. Co čeká český sport v době lockdownu

16. říjen 2020
Tribuna

Sportovní dění v České republice je až na výjimky pozastaveno. Soutěže stojí a hřiště zůstávají prázdná. A na takto zásadní událost už jsme museli zareagovat dílem Tribuny v úplném původním složení, a to s Vojtou Jírovcem, Vojtou Ondráčkem a Martinem Vaitem.

Stopku dostal jak profesionální, tak amatérský sport. „Konkrétně fotbal testuje více než jiná odvětví. Ani on ale výjimku nedostal, opatření byla plošná,“ říká Martin. „Pro hráče je to ale jejich práce, a ne volnočasová aktivita, to nedává smysl. Přijde mi to trochu postavené na hlavu,“ zlobí se.

„Máme přerušenou soutěž v tuzemsku, ale hráči cestují ven na reprezentační zápasy. Národní tým se sejde a postupně jej opouští nakažení hráči, nyní včetně trenéra,“ upozorňuje Vojta na možné nekonzistence v opatřeních. „Takže chápu, když se to na dva týdny vysadí a uvidí se,“ doplňuje. 

Hokej

Fotbal jde cestou stálého testování, zatímco hokej se pokusil promořit. „To nabralo až tragikomické obrátky, kdy spolu hrály vždy dva týmy, které zrovna nebyly v karanténě,“ popisuje Vojta Jírovec. „Nákaza tím ale stoupá i mimo hokejovou bublinu přes blízké jednotlivých hráčů. A přispívá se tím k šíření i jinde,“ všímá si Martin. 

Sportovní fanoušci ale nezůstanou zcela na suchu. „Donedávna se hrálo French Open, v Itálii se jede cyklistické Giro, kde také řeší problémy. V omezené míře i u nás turnaje budou, například tenisový turnaj WTA v Ostravě. Je vidět, že si to někdo umí vylobbovat,“ nastiňuje Vojta. 

Aktuální zpřísnění protikoronavirových opatření dopadlo i na sport. Týmové sporty mají momentálně stopku, což má vážné dopady. Situaci rozebíráme v novém díle magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.