Fotbalová orbanizace pohltila i Euro. Jak maďarská politika mění sport?

2. červenec 2021
Tribuna

„Fotbal v Maďarsku je asi desetkrát víc politický než třeba hokejový nároďák v Česku a dříve v Československu, kde ty události měly obrovský politický přesah,“ popisuje Martin Vait aktuální naladění maďarské sportovní veřejnosti. 

A právě na aktuálním evropském fotbalovém šampionátu se ukázala moc maďarské politiky na sportovním kolbišti. Bylo to právě politické rozhodnutí, které v době celosvětového boje s koronavirovou nákazou pustilo diváky na stadion v největší možné míře. A celý svět s údivem sledoval, jak se bouřící sedmašedesátitisícová Puskás Arena stala ztělesněním návratu k tradičně plným fotbalovým ochozům.

Očividně silné propojení maďarské politiky s fotbalem je výsledkem neutuchající podpory ze strany vlády a především premiéra Viktora Orbána. „Myslím si, že to, co udělal Viktor Orbán s fotbalem, trošku kopíruje tu jeho politickou dráhu posledních jedenácti let. A to v tom, že dokáže velmi dobře manévrovat a udržet si moc v maďarské politice a sjednocovat proti větším mocnostem,“ vysvětluje Vait. „Ale nůžky ve společnosti se rozevírají a stejně to je trošku i ve fotbale,“ dodává. 

Jaký význam má fotbal v současném Maďarsku a jakým způsobem jde UEFA na ruku vládě v otázce boje proti LGBT? A jakou roli hrají Češi v Orbánově fotbalové revoluci v městečku Felcsút, kde maďarský premiér žije? Nový díl Tribuny se podívá na největší politické otřesy na aktuálně hraném mistrovství Evropy.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.