Respondentky jsme nechtěly stigmatizovat, říká o portrétech k podcastu Krása duo Shotby.us

22. březen 2023

Lenka Glisníková a Karolína Matušková fotí pod značkou Shotby.us napříč českou fashion a design scénou a v jejich portfoliu najdeme editorialy, šperky nebo portréty. Pravidelně si jich všímá porota cen Czech Grand Design, naposledy letos za vizuál k podcastu Lindy Bartošové Krása. Věnují se i volné tvorbě a aktuálně spolupracují třeba s festivalem Tanec Praha.

„Respondentky, které si Linda vybrala, jsme nechtěly stigmatizovat tím, že by tam byly jejich reálné obličeje, když mluví o svých traumatech. Takže jsme jejich obličeje prolnuly dohromady,“ popisuje fotografické duo práci na výrazném vizuálu.

Stejně jako při ostatních zakázkách spolu Lenka a Karolína vymýšlejí koncept, fotí a řeší všechny aspekty práce. „Tím, že se pod to obě podepisujeme, se musíme vždycky poradit a sladit, ať už se jedná o tvorbu nebo o psaní mailů,“ říká Lenka o procesu tvorby, který může být někdy i časově náročnější než při práci sólo.

Čtěte také

Rukopis, který je z fotografií znát, vzniká organicky a intuitivně. „Často dáváme do kontrastu produkty a materiály, které spolu nesouvisí. Nebo vytváříme úplně novou situaci, která přináší spíš otázky, než aby jenom něco ukazovala,“ definují svůj přístup Shotby.us.

Jejich vizuální styl i způsob, jakým o práci přemýšlí, se neustále vyvíjí, i když zadání často vznikají na základě toho, co už mají klienti a klientky za představu. „Jsme si vědomé limitů. Když budeme chrlit pořád to samé, tak to klienty nebo i nás samotné nebude bavit,“ shoduje se Lenka s Karolínou.

Kterým oblastem focení se Lenka s Karolínou chtěly vyhnout a jak se vzájemně rozvíjí, zjistíte v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.