František Štorm z Master’s Hammer v Echu: Fascinujou mě zapomenutý existence

8. červen 2016

Bez velkých cirátů, jak je ostatně jejich zvykem, vydali znovuzrození Master’s Hammer nové album Formulae – mimořádně silnou kolekci, která stvrzuje, že tahle metalová obluda nepřišla o nic ze svého apetitu, s kterým zkraje 90. let vířila metalovou scénu daleko za hranicemi Československa. „Tohle je Olga Benešová!“ nezastřel kytarista a veršotepec František Štorm profesi typografa a minulost pedagoga, když vešel do nového studia Wavu a spatřil zeď s logem rádia.

Patnáct skladeb nové desky ukazuje Štorma i jeho kumpána ve všem záhrobním Tomáše „Necrococka“ Kohouta ve vynikající formě, poslech jejich nové desky je stejně fascinující jako listování starými okultními bedekry a atlasy biologie, které zachycují zvířata vyhynulá anebo rovnou vymyšlená. „Snažím se žít přítomností,“ říká ovšem František Štorm, aniž by se to vylučovalo s okouzlením, s nímž ve svých textech připomíná zapomenuté umělce.

Čtěte také

„Snažím se využít veškerá možná výraziva jazyka,“ dodává ke svým textům, často nejvzývavější složce jeho tvorby, jíž je dřevní black metal další přirozenou součástí. V hudbě Master’s Hammer se totiž nehraje na dodržování pravidel, ale přirozené umělecké vyjádření. Celkově čtvrtá „velká“ deska po návratu kapely je dost možná zároveň nahrávkou nejvíce vyrovnanou a to ještě Štorm přiznává, že několik skladeb vyhodil, „protože Necrocock říkal, že jsou slabý“.

Kmotrem alba byl na koncertě další Štormovy kapely Mortal Cabinet básník a hudebník J. H. Krchovský, na začátku srpna doprovodí aktuální CD edici i dvojvinyl. A k tomu ještě deníková publikace, v níž Štormovy zápisky z indických cest doprovází jeho linoryty. Tohle monstrum je živé a nejlépe mu je, když leží v hamace na pláži.

Playlist:
Master’s Hammer – Den nicoty
Master’s Hammer – Durga chce pít
Master’s Hammer – Všem jebne
Gospel of the Future – Géniové
Virus – Gravity Seeker
Caina – I Am the Flail of the Lord

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.