Gaye Boralioglu: Je Turecko mezi Východem a Západem mostem, nebo černou dírou?

31. říjen 2018

Turecká prozaička a scenáristka se ve svém textu zamýšlí nad složitými vztahy Turecka a Evropy, nad nejednoznačným vztahem Východu a Západu a nad pozitivním vlivem literatury na dění ve světě. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Už během univerzitního studia filozofie psala Gaye Boraliogluová (nar. 1963 v Istanbulu) scénáře k televizním seriálům, jako byl populární Bir Istanbul masali (Istanbulská pohádka) nebo Kapaliçarsi (Velký bazar). Je též autorkou předlohy k celovečernímu filmu Eylül Fırtınası (Zářijová bouřka). Své povídky shrnula např. v knize Mübarek Kadınlar (Požehnané ženy). Vykresluje v ní životy obyčejných lidí zasazené do společnosti stále ještě sevřené patriarchalismem, nacionalismem a státním autoritářstvím.

Boraliogluová vydala i několik románů, mezi nimi Aksak Ritim (Kulhavý rytmus), který je působivou „romancí“ o cikánské rodině žijící v jedné z chudinských čtvrtí Istanbulu, nebo brilantní detektivní příběh Meçhul (Neznámý pohřešovaný).

„Snažíme se hledat slova obehnáni pravdou a lží, naše naděje mizí za oblaky, stojíme v obavách, co přinese zítřek,“ píše o složité situaci spisovatelů v současném Turecku.

Účinkuje: Zdeňka Sajfertová

Překlad: Petra Sedmíková
Připravila: Petra Kultová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2018.

Připraveno ve spolupráci s Měsícem autorského čtení 2018.

autor: kult
Spustit audio

Související