Gears Tactics se ze střílečky přerodily v tahovou strategii. Steroidy ale berou dál

22. květen 2020

Série Gears of War vždy platila za jednu z vlajkových lodí Microsoftu. A také za čistokrevnou střílečku, kde jsou všichni drsní jako šmirglpapír, testosteron v akci stříká po litrech a průměrný muž tu má biceps větší než kmen slušně rostlého stromu. V novém spin-offu Gears Tactics tohle už tak docela neplatí. Tedy minimálně ho nehrajete kvůli akci, ale kvůli taktice. Bicepsy nafouklé zůstávají.

Jarda Möwald se se Šárkou Tmějovou a Lukášem Grygarem na přístupu k sérii Gears of War moc neshodne. Patří k jeho poměrně oblíbeným, Lukáše a Šárku ale příliš neláká vize světa, kde mají všichni obří muskulaturu, ještě větší brnění a ženy žijí v útlaku na farmách, kde je jejich smyslem života rodit děti. Což byla podle tvůrců ještě před několika lety jediná věc, k níž je zmíněná polovina populace dobrá, aktuální díl střílečkové série se už ale dočkal i ženské protagonistky, a ansámbl vojáků a vojaček v Gears Tactics je dokonce prakticky genderově vyvážený.

Dlouhá byla cesta Gears of War k emancipaci, ještě delší jsou zkušenosti Lukáše, Šárky a Jardy s tahovými taktickými strategiemi, kde ovládali své jednotky neohrožených. Všechny vycházejí z kultovního UFO: Enemy Unknown ze série X-COM, zejména nezávislá produkce ale občas přijde s netradiční variací na ohrané téma.

Taktické tahovky zažívají v posledních letech menší renesanci, takže hráčská trojice zaloví ve svých pamětích a vytáhne pár neotřelých kousků, které by byla škoda minout. Nápověda – nový XCOM: Chimera Squad mezi nimi nebude. Dojde i na předčítání z dobové recenze v časopise, která je spíš než hodnocením povídkou o sexu se stromem. Ale minimálně Lukáš si onu hru po jejím přečtení zakoupil.

Jak probíhaly Šárčiny taktické začátky? Proč Jardovi přemíra chlapáctví v Gears of War nevadí? A kolik hodin strávil Lukáš s Jagged Alliance 2? Pusťte si aktuální díl pořadu Quest a dozvíte se víc.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka