Generace na rozcestí: Jak snadno se „protlučou“ mladí výtvarníci

13. květen 2012

Umělci všude na světě hledají způsoby, jak prosadit sebe i svá díla. Jak se liší situace v současné Mecce umění, Berlíně, od situace v Čechách, to zkoumala Generace na rozcestí.

Klára Stejskalová: Mladí umělci v Berlíně
O Berlíně se mluví jako o nejživějším, nejsvobodomyslnějším a nejtolerantnějším městě současnosti. Přitahuje tím umělce z celého světa. Vedle velkých muzeí a etablovaných galerií tu kvetou centra neřízené subkultury. Ta strhávají hranice mezi uměleckými disciplínami a jsou napojena na klubovou scénu s hudbou a performancemi. Umělci sami oceňují, že v německém hlavním městě mají větší šance svoje díla ukázat divákům.



Přesto někteří umělci, fotografové, autoři instalací pracují dlouhé roky, než se na ně usměje štěstí a nenarazí na renomovaného galeristu nebo zdatného mecenáše. Povídat by o tom mohl dnes slavný německý fotograf Thomas Demand. Do jeho děl se rozhodli investovat v bankovním domě DZ bank, jak vysvětluje vedoucí uměleckých sbírek banky, Christiane Leberová: „Tehdy jsme netušili, že fotografie bude tak ceněná, ale spolu s několika dalšími jsme si Demanda vyhlédli ještě na škole a poskytli mu stipendium.“ Právě německé bankovní domy dnes často podporují mladé umělce., a nejen z Německa. Podle Thomase Ullricha z představenstva DZ bank ročně pak nakoupí kolem stovky děl a prý nikoli na kšeft.
Víc si poslechněte v reportáži zpravodajky Českého rozhlasu v Berlíně Kláry Stejskalové.

02627637_7.jpeg

Ivana Veselková: Jen talent nestačí
Život mladých umělců bývá i Česku často spojován s představami o nekonečných večírcích, které jsou pouze příležitostně vystřídány krátkým pobytem v ateliéru nebo v dílně. Takhle idylické to ale není. Už od studentských let výtvarníci vědí, že jenom nadání je neuživí. Jak vysvětluje student posledního ročníku Akademie výtvarných umění, malíř Jakub Tomáš, k tomu, abyste se prosadili je kromě nezbytného talentu nutná alespoň minimální schopnost propagace vlastního díla.

02627648_7.jpeg

Zajímá vás, jak vypadá všední život studentů uměleckých škol a kolik z nich si nakonec může dovolit živit se pouze uměním? S mladými českými výtvarníky natáčela redaktorka Radia Wave Ivana Veselková.


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: kls , Ivana Veselková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.