Generace na rozcestí: Kosmetička? Plastika!

19. listopad 2012

V Česku obliba kosmetické chirurgie také stále stoupá a v Číně jde k plastickému chirurgovi více než polovina mladých lidí. Proč se rozhodují pro tyto často rizikové zákroky, o tom už jsou následující reportáže Generace na rozcestí.

Čína: Pěkná vizáž, lepší práce
Až tři a půl milionu Číňanů podstoupí ročně plastickou operaci. Nejoblíbenější jsou úpravy víček, liposukce, zvětšování ňader a modelace nosů. Pod nože chirurgů se ale neženou jen čínské dívky a ženy. Plastice se nevyhýbají ani muži.

„Rozhodla jsem se pro operací víček, protože se mi líbí, jak po ní oči vypadají. A také si myslím, že atraktivní zevnějšek pomůže při hledání práce,“ říká šestadvacetiletá Čeng C' Jüan, kterou potkávám na prestižní čínské klinice. Operaci horních víček podstoupila před třemi lety, a jak říká, nelituje toho.

„Znám mnoho holek, které se nechaly vylepšit. Když jsem studovala na univerzitě, tři z mých spolubydlících měly plastiku. Není to tak drahé. Mě třeba stála operace asi deset tisíc jüanů.“ Třicet tisíc korun za vylepšení horních víček je pak podle lékařky Wang z prestižní kliniky Biocosmetics jedna z nejnižších investic. „Lidi tady běžně utratí během jedné návštěvy klidně i jeden milion. Někteří zase právě jen deset tisíc. Všechno záleží na klientovi a službách, jaké si vyberou.“

V zemi, kde se ještě před patnácti lety estetické operace skoro vůbec nedělaly, je to neskutečný pokrok. Nejde si ale nevšimnout, že většina prováděných operací mění Asiatky dle západních standardů krásy. Horní oční víčka, která asijské ženy nemají, se vytváří dle tvaru očí cizinek ze Západu. Zvětšování prsou nepřekvapí. Zvětšování a úpravy nosů už ano.

02768022_9.jpeg

„Číňanky se nechávají inspirovat všude ve světě. Mladé ženy – třicátnice a dvacítky preferují euroamerickou kulturu a chtějí tak také vypadat. Prostě jako z Hollywoodu. Starší ženy se ale dívají raději po východních idolech krásy, Korejkách nebo Japonkách. Ale vše diktuje móda, před několika lety se v Číně líbil Michael Jackson a jeho vizáž. My lékaři prostě jen plníme přání klientů...,“ říká ředitel kliniky doktor Yang a provádí mě po nenápadné budově v centru Pekingu. Měsíčně sem dochází šest tisíc žen toužících po úpravách.

Samozřejmě jde jen o ty, které nemají hluboko do kapsy. Ty nemajetnější pak musí spoléhat na nelegální kliniky, kterých je i přes zákaz a úřední postihy stále víc… Jak říká mladičká Čeng, nejde totiž jen o krásu, ale o celou budoucnost. Každý tady chce mít šanci.
Poslechněte si celou reportáž naší zpravodajky Kateřiny Procházkové.

Česko: Plastická chirurgie pomáhá, ale...
Do ordinací plastických chirurgů, a klinika doktora Davida Tomáška není výjimkou, míří v České republice převážně ženy a mladé dívky, je jich víc než 90 %. Ve věku do 30 let řeší nejčastěji svůj vzhled a s tím, jak říká Tomášek, souvisí i konkrétní zákroky. „Operace nosu, zvětšení rtů, profiloplastiky... Když přejdu na tělo, tak pak zvětšovací operace prsů, a to i před kojením, a v poslední době je pak velký boom estetika gynekologického charakteru.“

Estetické gynekologické operace se týkají mladých žen po porodu a patří převážně k zákrokům takzvaně rekonstrukčním. Vedle těch estetických tyto řeší konkrétní deformace na těle. A se svou deformací navštívila plastického chirurga před šesti lety i Eliška Soldánová.

02768028_9.jpeg

Od malička, když se mi začala vyvíjet prsa, tak jsem začala zjišťovat, že nejsou úplně v pořádku. Měla jsem vysoké bradavky a ještě byla každá jiná a hlavně jinak postavená. A v těch 17 letech už začínáte víc spát s klukama, a tak mi prostě vadilo nosit v posteli pořád podprsenku.“

V případě, jako je ten Eliščin, může právě plastická operace pomoct. Hlavně těm, kteří kvůli svým nedostatkům nejsou schopni plnohodnotně žít. Podle psycholožky Laury Janáčkové je hlavně u některých dívek a mladých žen výsledek znát okamžitě. Před každou plastickou operací pak musí být zásadní rozhodnutí, proč ji chci podstoupit a co od zákroku můžu očekávat.
Poslechněte si celou reportáž Zuzky Rejchové.

autoři: Susana , kpr
Spustit audio