Generace na rozcestí: Studentské brigády

24. červen 2012

Při studiu většinou nemá mladý člověk tolik času, aby mohl nastoupit do práce na plný úvazek. Hledá proto krátkodobou brigádu, kterou nejdříve dorovnává rozpočet, později se snaží získat praxi ve svém oboru.

Česko – Najít ideální brigádu není lehké
Eva je dvaadvacetiletá studentka Psychologie a speciální pedagogiky, pro kterou byla brigáda nejdříve přivýdělkem, nyní je to při vysoké škole její hlavní zdroj příjmu. Dělala asistentku, vedoucí kanceláře, výpomoc v back office nebo recepční. Ne vždy byla její zkušenost ideální. Firmy po ní chtěly práci nad rámec smlouvy, která náplň formulovala pouze všeobecně. Prostor na vyjednávání o jejím textu ovšem nebyl. Do podobné situace se brigádník dostane hlavně při práci na delší dobu. U nárazových, často jednodenních brigád je podobné riziko nízké.

Pro brigádníky z velkých měst je nejjednodušší využívat zprostředkovatelské agentury, kde člověk podepíše smlouvu jen jednou a potom stačí být dost rychlý, vyhovovat zadaným podmínkám a dorazit na místo výkonu práce. I přesto, že výdělky nepřesahují většinou 100 korun za hodinu, je o brigády nebývalý zájem. Jaké jsou nejčastější pracovní pozice a jak trh s brigádami vypadá, zjišťoval Pavel Cyprich.

Chorvatsko – Brigádničit můžete celé léto!
I v Chorvatsku si studenti v létě rádi přivydělají nějakou tu korunu, respektive kunu. Ideální příležitostí je turistická sezona, která nabízí hodně možností v hotelích, penzionech, plážových restauracích, barech a kavárnách.

Ivana Lača, studentka soudního lékařství ve Splitu, je zřejmě rozená optimistka. Studuje, pracuje a nenaříká: „Dělám tetování, není to žádná složitá práce a je to zajímavé. Klienti jsou hlavně cizinci, takže si procvičím i cizí jazyky. Tetuji už od svých patnácti let každé léto.“

02662063_6.jpeg

Ivana si tetováním vydělá kolem 20 000 korun měsíčně. Turisty má na starosti i její kamarádka Karolína Bilanová z česko-chorvatské rodiny. Každé léto musí pomáhat v rodinném penzionu, chce rodičům vynahradit, že přispívají na její studium v Praze. V turistické sezóně si tak volného času nebo výletů moc neužije. S mladými chorvatskými brigádnicemi ve Vodici a ve Splitu natáčel Martin Dorazín.


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: mdo , Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.