Generace na rozcestí: Studentské bydlení

8. říjen 2012

Ošklivé garsonky za vysoké ceny – tak vypadá bydlení většiny studentů v Paříži. Poptávka výrazně převyšuje nabídku a pro české studenty, kteří u nás bydleli na koleji, je právě bydlení jedním z největších zklamání ze studií ve francouzském hlavním městě.

Francie: Poptávka převyšuje nabídku
„Tady vlevo je kuchyň, která je relativně hezká, i když malá, před námi je první pokoj, dost velký – patnáct metrů čtverečních, a vedle druhý, který má deset metrů čtverečních, žádný obývák tu není, ale máme výhodu, je tu balkon, což je pro podobný byt neobvyklé, celková plocha je asi čtyřicet dva metrů čtverečních, mám spolubydlící, jsme tu tedy dvě a každá z nás platí 625 eur,“ vysvětluje mi Marion, studentka literatury na pařížské Sorbonně. Dodává zároveň, že má štěstí, protože byt našla na internetu a nemusela jít přes realitní kancelář, což je komplikovanější, neboť tak platí o jeden měsíční nájem více a realitka ještě požaduje další dva nájmy jako garanci.

Najít pro studenty a mladé lidi obecně bydlení v Paříži je velký problém. Univerzity zajišťují pouze osm procent bydlení, ale i na studentských kolejích či ubytovnách platíte – přibližně 450 eur za malý pokojík, což je asi jedenáct tisíc korun. Mladí lidé jsou tedy nuceni shánět spolubydlící a obyčejně si pronajímají ve dvou nebo i ve třech malý byt. To je také příklad Marion. Ale když nějaký byt, obyčejně v horší části města, a přesto velmi drahý, najdete, nemáte stále vyhráno.

„Vyžadují se po nás garance, musíme mít dva dopisy od lidí, kteří se zaručují, že budou platit nájem, pokud toho nebudeme schopni. To znevýhodňuje studenty, kteří nemají žádný příjem, zatímco mladí lidé, kteří už začali pracovat, vydělávají alespoň něco,“ říká Eiphaine, spolubydlící Marion.

02736082_9.jpeg

Často musíte také složit na účet nájemné za jeden rok. Poptávka výrazně převyšuje nabídku, a tak si majitelé vybírají. A mladí lidé jsou nuceni bydlet na okraji města v horších čtvrtích. Ale i tam je problém sehnat byt – list Le Parisien popisoval, jak se jeden z redaktorů vydával za studenta a sháněl byt. Našel garsonku na trochu strašidelném bulváru Clichy s rozbitou sprchou za 800 eur. Je také určitým paradoxem, že studenti nebydlí blízko školy. S francouzskými i s českými studenty mluvil o jejich bydlení zpravodaj Českého rozhlasu v Paříži Jan Šmíd.

Česko: Po prvním ročníku do spolubydlení
Také pražští vysokoškoláci často volí spolubydlení v komerčním nájmu jako alternativu k ubytování na koleji. Studentský pokoj v soukromém bytě v centru Prahy totiž kvalitou převyšuje většinu vícelůžkových pokojů na koleji a cena bývá stejná nebo jen o něco vyšší.

Ve třípokojovém bytě na pomezí Vinohrad a Žižkova bydlí pět studentek, po dvou ve dvou velkých pokojích, studentka FAMU Kristýna má k dispozici jeden menší sama pro sebe. Za ten platí 4 tisíce korun měsíčně, ostatní holky pak po třech tisících. Kristýna, Jana, Tereza i Káťa za sebou mají zkušenost s bydlením na koleji, jediná Lenka šla rovnou na byt. Tohle bydlení je pro pětici studentek různých pražských fakult dobře dostupné městskou dopravou a i finančně si ho mohou dovolit.

02736083.jpeg

Koleje Univerzity Karlovy nabízí ubytování všem studentům vysokých škol, a to v Praze, Brandýse nad Labem, v Hradci Králové a v Plzni, v nabídce je přes 13 tisíc lůžek, ceny i úroveň ubytování se liší, jak vysvětluje tiskový mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Kristýna, Jana, Tereza, Lenka i Katka nakonec našly byt samy a své nové spolubydlení si zatím nemůžou vynachválit. Baví je stejné věci, poslouchají podobnou hudbu, na věci mají podobné názory, a nejen proto by s bydlením na koleji rozhodně neměnily. Podle jejich osobních zkušeností se významná část studentů pro spolubydlení rozhodne po prvním ročníku stráveném na koleji. Univerzita Karlova ale výraznější úbytek žadatelů o kolej nezaznamenala.
Poslechněte si celou reportáž, kterou natočila Zuzana Rejchová.


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: jšm , Susana
Spustit audio