Generace na rozcestí: Žijeme jinak – příběhy z Belgie a z Moravy

Vrátit se k půdě, zemědělství a přírodním materiálům. Zkusit něco jiného, než konzumní život ve městě. Zatímco v České republice je takový trend relativní novinkou, v Belgii byla onou „generací mezi městem a venkovem“ už věková skupina dnešních čtyřicátníků a padesátníků. Představíme vám jednoho počítačového specialistu, ze kterého se stal farmář a majitel penzionu v podhůří Ardén.

Pavel Novák: Cesta z města – od peněz ke „skutečnému životu“
Belgičan Christophe Berton si mohl vybrat mezi velkým platem počítačového experta v bance a nejistým živobytím farmáře a majitele penzionu na belgickém venkově v Ardénách. Rozhodl se pro to druhé. Před 12 lety se přestěhoval z města Kortrijk ve Flandrech do vesničky Malvoisin ve Valonsku.

Christophe pak z vesnice dojížděl pracovat do banky v Lucembursku a také v belgickém Gentu. Za rok najezdil 80 tisíc kilometrů a ztrácel hodiny cestováním. Doma býval málo. Měl firemní auto, mobil, pojištění, stravování, ale cítil, že to není skutečný život, který by chtěl. Před rokem se začal věnovat jen svému penzionu, hospodářství, rodině a práci se dřevem.
Víc si poslechněte v reportáži bruselského zpravodaje ČRo Pavla Nováka.

Zuzana Rejchová: Spoluspotřebitelství v Česku – vytvořit alternativní prostor
Ne každý má možnost nebo odvahu změnit svůj dosavadní život a odstěhovat se z města a začít žít v souladu s přírodou, tak jako to udělal Belgičan Christophe. O to důležitější je pak chovat se šetrněji ke svému životnímu prostředí právě ve městech.

02611147_9.jpeg

Reportérka Zuzana Rejchová se vydala do Brna, kde mluvila se zakladateli iniciativy Auto napůl, kteří si dělí několik aut mezi víc domácností. Auto nepotřebují každý den a tak sdílejí náklady na pořízení vozu, na pojištění i na údržbu. Zaujal ji také další projekt – spoluspotřebitelství – internetový portál, jehož prostřednictvím si můžete půjčit věc, kterou potřebujete jen občas, třeba motorovou pilu, nebo míchačku.
Poslechněte si celou reportáž Zuzany Rejchové o alternativách spotřeby.


Generace na rozcestí
Český rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.
Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.
rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

autoři: pan , Susana
Spustit audio