Generální ředitel ČRo René Zavoral i přes technický pokrok věří v mluvené slovo

2. prosinec 2019

„Jsem velmi rád, že má Dvojka nové studio,“ prohlásil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, který je přesvědčený o budoucnosti rozhlasu v moderním světě.

„Nové studio vypadá nádherně a je to jedna z věcí, která zapadá do konceptu omlazování rozhlasu,“ řekl René Zavoral po slavnostním otevření, kdy jako první host usedl před mikrofon v Blízkých setkáních s Terezou Kostkovou. Projděte se virtuálně novým studiem.

Audio na prvním místě  

„I přes multimedializaci a vizualizaci rozhlasového vysílání jsme si vytkli audio first, tedy audio na prvním místě,“ přiblížil René Zavoral směřování rozhlasu. „Všímám si, že jak jsou lidi zahlceni vizuálními vjemy, tak začínají výrazně utíkat k audiu, mluvenému slovu, podcastu… “

Slovo má sílu

René Zavoral

Je rozdíl mezi tím, když slyšíte vulgarismus ve filmu nebo v rozhlase. „V uších vám to rezonuje, síla audia je mnohem silnější,“ je přesvědčený generální ředitel René Zavoral.

„Myslím, že lidé, včetně našich politiků a různých osobností, by si měli o to víc uvědomit, že slova mají váhu. V tom je velká role rozhlasu. Přes všechny moderní technologie silně věřím v rozhlas, audio a mluvené slovo.“

Chtěl by si zkusit některou konkrétní rozhlasovou profesi? Čím chtěl být jako dítě? Může být rozhlas léčivý? Jaký má pohled na sociální sítě? Co se vytrácí ze společnosti?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.